2020. 05. 26. - 11:25

Új, nem sebészeti módszerrel célozzák meg a zsírt

Új, nem sebészeti módszerrel célozzák meg a zsírt

A kriopolipolízist vagy a „Coolsculptingot” feltaláló Massachusettsi Általános Kórház (MGH) laboratóriuma most olyan technológiát fejleszt, mely szelektíven csökkenti a zsírt szinte bárhol a testen.

A Massachusettsi Általános Kórház (MGH) laboratóriuma találta fel korábban a kriopolipolízist, avagy a „coolsculpting”-ot – ez egy népszerű nem sebészeti módszer a bőr alatti zsírtartalom mérsékelésére.
 
Most ugyanez a laboratórium e technológia új formáját fejleszti, mely szelektíven csökkenti a zsírt a test bármely pontján, biztonságos, injektálható jégoldat alkalmazásával. Az emberi felhasználásra egyelőre még nem engedélyezett technológiát a zsír eltávolítására tervezték a hasról vagy a test más területeiről. Gyakorlatilag bárhol használható, amihez bőr-tűvel hozzá lehet férni. 
 
A zsír testünk normális része, ám ha mennyisége túlzott, illetve bizonyos betegségek állnak fenn valakinél, akár életveszélyes is lehet.
 
A nagy mennyiségű zsír életveszélyes lehet - az új zsírleküzdő technika a küszöbön áll
A nagy mennyiségű zsír életveszélyes lehet - az új zsírleküzdő technika a küszöbön áll
 
Az új technikát a Plastic and Reconstructive Surgery folyóiratban tették közzé online, a tanulmány nyomtatásban történő megjelenése előtt. Egyik felülvizsgálója kiemelte: „e kezelésnek megvan a lehetősége arra, hogy a leginkább alkalmazott kozmetikai eljárások egyike lehessen”.
 
„Az eljárás igazi vonzereje az, hogy könnyen és kényelmesen elvégezhető – mondta el Lilit Garibyan, orvos, PhD, a Wellman Fotogyógyászati ​​Központ és a Harvard Egészségügyi Iskola Dermatológiai Tanszékének kutatója. – A coolsculptinggal, amely egy helyi hűtési technika, a páciensnek csaknem egy órán át kell ülnie egy helyben, hogy elegendő hőmennyiség szabaduljon fel a bőr alatti zsírból.  Az új technikával az orvos egy injekciót ad be, mely kevesebb mint 1 percet vesz igénybe és a páciens hazamehet. A zsír pedig fokozatosan leépül.”
 
A kriolipolízis egyébként jelenleg a vezető zsírtalanító technológia a nem-invazív beavatkozások terén - kisebb mellékhatásainak és nem invazív jellegének köszönhetően.
 
A Coolsculpting módszert azonban korlátozza, hogy kezelésenként csak kevesebb zsír távolítható el, s nem praktikus, ha mélyebben elhelyezkedő zsírokhoz kell eljutni, melyek például a szerveket veszik körül.
 
Az MGH csapatának innovatív technikája a befecskendezéshez jégoldatot használ, normál sóoldat és glicerin (egy általános élelmiszer-összetevő) steril oldatát használja fel, mely körülbelül 20–40 százalékban apró jégrészecskéket tartalmaz. Szerkezetét tekintve a latyakhoz hasonló.
 
Az oldatot közvetlenül a zsírlerakódásokba lehet injektálni, így a zsírsejtek (adipociták) kristályosodnak, elpusztulnak és a zsírlerakódások összehúzódnak.
 
Az elpusztult zsírsejteket a test fokozatosan, hetek alatt eltünteti.
 
„A módszer egyik leglényegesebb jellemzője, hogy az injektált latyak szelektív hatást gyakorol a zsírra - mondta Rox Anderson, orvos, a Wellman Center társszerzője és vezetője. - Még ha a latyakot más szövetekbe, például izomba injektálják is, jelentős sérülés nem történik”.
 
A kutatók arról is beszámoltak, hogy a jégoldat sertésekbe injekciózása 55 százalékkal csökkentette a zsírvastagságot. Bőr vagy izom nem sérült, semmilyen mellékhatás vagy rendellenesség nem jelentkezett. Az eredmények tehát igencsak biztatóak.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.