2016. 08. 16. - 15:45

Végbélrepedés – a fájdalom miatt nem is végezhetik másképp

Végbélrepedés – a fájdalom miatt nem is végezhetik másképp

Cseppet sem kellemes dolog, ha a végbél nyálkahártyája hosszanti irányban bereped. Márpedig ez előfordulhat, akár székletürítés alkalmával is, ha az túl kemény. Hogyan kezelik a végbélrepedést egynapos sebészeten?

Ahogyan az aranyér esetében, úgy a végbélrepedésnél is a szégyen, valamint a fájdalmas, kellemetlen érzés tartja vissza a pácienst az orvosi vizsgálattól, amelyet azonban nem lehet sokáig halogatni – miképpen a beavatkozást sem.

A végbélrepedés sokszor összefügg az aranyér problémával, történetesen annak szövődménye lehet.

Amikor a páciens felkeresi az orvost, mindenképp szükség van a végbélvizsgálat elvégzésére. Előtte a a beteg korábbi problémái és operációi is szóba kerülnek.

A végbélrepedést is tudják egynapos sebészeten kezelni

A végbélrepedést is tudják egynapos sebészeten kezelni

A végbélvizsgálattól általában mindenki fél – valóban a kellemetlenebb vizsgálatok közé tartozik, de legtöbbször érzéstelenítés nélkül végzik. A végbél falát az orvos ujjal tapintja át, illetve végbéltükrözést végezhet, melynek során egy apró csőszerű eszközt vezetnek a végbélbe, mely kamerával rendelkezik. A monitort maga a páciens is láthatja. Ez a vizsgálat egyben rákszűrés is.

A fájdalmas végbélvizsgálatokat a magánklinikákon ultrarövid altatásban is végezhetik, hiszen a cél az, hogy a beteg lehetőség szerint sosem érezzen fájdalmat.

Az orvos csak a vizsgálatot követően tud részletes javaslatot tenni arról, milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre. Milyen műtétet végezhetnek el, van-e mód egynapos sebészeti ellátásra, miféle kiegészítő vizsgálatokra van szükség, illetve szóba kerülnek a lehetséges szövődmények is.

Hogyan kezelik egynapos sebészeten a végbélrepedést?

A nyálkahártya hirtelen megrepedése komoly fájdalommal jár, s általában vérzik. Először hagyományos terápiával kezelik, vagyis kenőcsöt, kúpot írnak fel rá, székletrendezéssel igyekeznek segíteni. Ez ugyanis megoldást jelent az esetek közel 80 százalékában, s három héten belül meggyógyul a páciens.

Amennyiben nem gyógyul be a nyálkahártya repedés, sőt esetleg krónikus gyulladással is társul, komolyabb beavatkozásra van szükség. Ezzel az állapottal szintén fájdalom és a végbél záróizmának görcsössége jár együtt, emiatt sem gyógyul a seb.

Az egynapos sebészet keretében lézer műtéttel párologtatják el a krónikus gyulladást, a záróizom görcsét szintén ezzel oldják.
Az operáció altatásban vagy helyi érzéstelenítéssel kombinált altatásban történik. Ilyenkor a műtét előtti napon csak éjfélig lehet inni és enni, éhgyomorra végzik ugyanis az altatást.

A beavatkozás lézerfénnyel történik, mely kis felületen nagy energiát továbbít. Behatol a sejtekbe, gőzzé alakítja azok víztartalmát, s ezzel úgymond szétrobbantja a sejtet. A lézerfény igen pontos, s csak a kóros szövetre hat, vagyis a környezetét megóvja, a sebgyógyulás ezért gyorsabb. A beavatkozással nem jár vérzés.
Mindez csupán negyed órát vesz igénybe.

Az operációt követően a pácienst 6-8 órán át megfigyelés alatt tartják. Ha ez az idő letelt, a beteg saját lábán elhagyhatja a klinikát.

A műtét utáni héten a fizikai megterhelést kerülnie kell, de ágyban feküdni nem szükséges. A fájdalmat gyógyszerekkel, illetve kúpokkal kordában lehet tartani.

A sebet viszont naponta kétszer fontos gondozni – kamillás ülőfürdővel, langyos vízzel. Időnként a jeges borogatás is jól jön.

B.A.

 

 

 

  

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.