2021. 03. 23. - 11:25

Vénás elégtelenségtől a fekélyig – a visszér egyéb szövődményei

Vénás elégtelenségtől a fekélyig – a visszér egyéb szövődményei

Visszér-betegségnél nagyon fontos odafigyelni a lehetséges szövődményekre. Bár ezek ritkán fordulnak elő, s gyakori, hogy csak évekkel később, jobb félni, mint megijedni.

A visszér-probléma nem csupán esztétikai szempontból zavaró. Bár a komplikációk esélye kicsi, s nem ritka, hogy csak évekkel azután jelentkeznek, hogy megállapították a diagnózist, olykor komolyabb szövődményekkel is járhat a visszér – amelyet bizony nem tanácsos félvállról venni.
 
A szövődmények között szó volt már a phlebitis-ről, a vérzésről és a mélyvénás trombózisról.
 
Milyen problémák lehetnek még?
 
1.Vénás elégtelenség: amennyiben a véráramlás hosszú időn át zavart szenved, az az oxigéncserét, a tápanyagok és salakanyagok feldolgozását is befolyásolhatja. Ezen állapot a krónikus vénás elégtelenség, mely ráadásul más szövődmények nagyobb kockázatának is kiteszi a beteget.
 
Visszér-betegség - A vénában megrekedő vér problémákat vált ki
Visszér-betegség - A vénában megrekedő vér problémákat vált ki
 
2.Dermatitis és egyéb bőr szövődmények: a visszérnek számos olyan komplikációja lehet, amely a bőrrel függ össze.
 
Ilyen a visszeres ekcéma, mely a bőrön vörösödést, hámlást és pelyhesedést vált ki. Hólyagok és kérgesedés is kialakulhat.
 
A másik lehetséges probléma a lipodermatosclerosis – egy jóval súlyosabb szövődmény, mely megkeményíti és megvastagítja a bőrt, s akár a színe is pirosassá vagy barnássá változhat. Mindez általában a vádli területén fordul elő, s a folyamat gyakran egyáltalán nem is fordítható vissza.
 
3.Vénás fekélyek: az alsó lábszárban létrejövő, fokozott vénás nyomás miatt a visszérbetegségben vénás fekély alakulhat ki. Oka, hogy a bőr alatt felhalmozódik a folyadék, s ennek eredményeképpen megduzzad a terület, leggyakrabban a bokák körül.
 
A legtöbb esetben egy kisebb sérülés, például harapás vagy karcolás gyógyulása is hosszabb ideig eltarthat, mert a fekély kialakulásáért felelős területen elégtelen a véráramlás.
 
Vagyis, a visszér megfelelő kezeltetése minden esetben nagyon fontos - a szövődmények megelőzése miatt is!
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.