2021. 02. 16. - 11:25

Vénás lábfekély: a korai kezelés klinikai előnyökkel és megtakarítással is jár

Vénás lábfekély: a korai kezelés klinikai előnyökkel és megtakarítással is jár

A vénás lábfekély gyakori probléma, s sokaknak okoz stresszt: nyílt, gyakran fájdalmas és hónapokig gyógyul. A korai kezelés azonban igen sokat segíthet.

Meglehetősen gyakori és stresszt kiváltó problémának számít a vénás lábszárfekély. Nyílt, gyakran fájdalmas, hónapokig gyógyuló gondot jelent, s egy kisebb sérülés után is kialakulhatnak.
 
A megnagyobbodott vénákkal – vagy visszerekkel - rendelkező emberek nagyobb veszélynek vannak kitéve a vénás lábszárfekély szempontjából, mivel a vénákban folyamatosan magas a nyomás, ami bőrkárosodáshoz vezet.
 
A korai kezelés sokat segíthet a vénás lábszárfekély gyógyulásában
A korai kezelés sokat segíthet a vénás lábszárfekély gyógyulásában
 
Klinikai kísérlet során – melyet a londoni Imperial College Healthcare NHS Trust kutatói vezettek – 450 vénás lábszárfekéllyel küzdő pácienst kezeltek korai műtéti beavatkozással.
 
Az operációk gyorsabb gyógyulást eredményeztek és csökkentették az állapot visszatérésének kockázatát is - összehasonlítva a beavatkozást a jelenlegi módszerekkel, melyek kompressziós harisnyát és késleltetett műtéti eljárásokat foglalnak magukba.
 
A JAMA Surgery szaklapban közölt tanulmányt készítő kutatók azt sugallták: a lábfekélyek kezelésére vonatkozó jelenlegi irányelveket felül kell vizsgálni, beleértve a visszér korai értékelését és a lábfekélyek műtéti kezelését – ez ugyanis nemcsak klinikai előnyökkel, hanem költségmegtakarítással is jár.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.