2021. 02. 23. - 11:25

Vénás lábfekély: a korai kezelés módjai

Vénás lábfekély: a korai kezelés módjai

Meglehetősen gyakori gond a vénás lábszárfekély, mely nyílt, általában fájdalmas probléma, ráadásul hónapokig gyógyul. Melyek a korai kezelés módjai?

Sűrűn fordul elő és sokaknál vált ki stresszt a vénás lábszárfekély. Az állapot nyílt, gyakran fájdalmas, hónapokig gyógyuló problémát jelent, amely akár egy jelentéktelennek tűnő sérülést követően is kialakulhat.
 
Azok az emberek, akiknél jellemzőek a megnagyobbodott vénák – vagyis a visszerek – a vénás lábszárfekély nagyobb valószínűséggel alakulhat ki. A vénákban a nyomás állandóan magas, s ez a károsítja a bőrt.
 
Cikkünk első részében a korai kezelés szükségességéről esett szó.
 
Lássuk azonban, melyek a leggyakoribb kezelési fajták, s mit jelent, ha bizonyos beavatkozásokat korábban végeznek el a kutatók.
 
A lábszárfekély korai kezelésével kisebb a kiújulás esélye
A lábszárfekély korai kezelésével kisebb a kiújulás esélye
 
A vénás lábszárfekélyek fő kezelési módjai a kompressziós kötések vagy harisnyák - ezek javítják a lábakban a vénák működését. Vannak olyan visszér-műtéti kezelések is azonban, mint az endovénás abláció – afféle „kulcslyuk” kezelés, a visszér bezárásához.
 
A kezelés helyi vagy általános érzéstelenítésben zajlik, egy kis szálat foglal magába, amelyet egy katéteren vezetnek át és a visszér tetején helyeznek el. A szál energiákat ad, amelyek felmelegítik az eret és lezárják.
 
A jelenlegi irányelvek szerint azonban ezt a kezelést általában csupán akkor ajánlják fel, ha a fekély hosszú hónapok óta fennáll – már ha javasolják egyáltalán. Mi több, ha a fekély kiváltó okát nem kezelik, nagy a kockázata annak, hogy a lábszárfekély visszatér a beavatkozás után.
 
A JAMA Surgery szaklapban közölt tanulmányt készítő kutatók arra voltak kíváncsiak, vajon az endovénás abláció elvégzése visszér-kezelés céljából a probléma korábbi szakaszában gyorsabb gyógyulást eredményezhet-e, s csökkentheti-e a vénás lábfekélyek visszatérésének kockázatát, amely további kezelést igényel.
 
A szakemberek 450, vénás lábfekéllyel küzdő beteget vontak be vizsgálatukba 2013 októbere és 2016 szeptembere között. Valamennyi páciensnek 6 hónapnál fiatalabb lábfekélye volt - őket az Egyesült Királyság 20 kórházában, köztük az Imperial College Healthcare NHS Trust kórházakban kezelték. K
 
A kutatók 224 beteget véletlenszerűen osztottak be endovénás ablációra a randomizálástól számított két héten belül, a műtétet követően kompressziós harisnyát kellett viselniük.
 
A többi páciensnek is adtak kompressziós harisnyát, de az endovénás abláció beavatkozást 6 hónappal elhalasztották, vagy a fekély gyógyulásáig késleltették. A kutatók ezután öt éven keresztül követték nyomon a betegek állapotát, hogy összehasonlítsák, milyen gyorsan gyógyultak, illetve lássák a lábszárfekély kiújulásának mértékét.
 
A 426 tanulmány-résztvevő közül - akinek a lábfekélye meggyógyult – 121 páciens legalább egy kiújulást tapasztalt a nyomonkövetés során.
 
A korai beavatkozási csoportban ezzel szemben mindössze 56 betegnél jelentkezett a lábszárfekély kiújulása.
 
A késleltetett beavatkozási csoport 65 résztvevőjénél ismétlődött a fekély az utánkövetés során. A visszatérő fekélyek aránya 60 százalékkal volt magasabb a halasztott intervenciós csoportban. A kutatók azt is megállapították, hogy korai beavatkozás esetén a gyógyulás rövidebb időtartamú volt, mint a halasztott intervenciós csoport tagjainál.
 
A kutatócsapat összehasonlította a korai sebészeti beavatkozás költségeit a 3 éven át tartó késleltetett beavatkozáséval – s megállapították, hogy a korai műtét átlagosan három év alatt ugyancsak kevésbé költséges stratégiának bizonyult.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.