2021. 09. 28. - 11:00

Vérhigító és kompressziós harisnya – a mélyvénás trombózis kezelése

Vérhigító és kompressziós harisnya – a mélyvénás trombózis kezelése

Amennyiben kiderül, hogy ezzel a problémával küzdünk, a mélyvénás trombózis kezelése elsődleges feladat. Orvosunk javasolhat megfelelő módszert a helyzet javítására.

Az emberek többségénél valamilyen mögöttes egészségügyi állapot, betegség okozza a vérrög-képződést. Ez azonban egy jóval komolyabb problémához, mélyvénás trombózishoz vezet. Mindez kritikus helyzetet teremt: a kemény vérrögök átjuthatnak a vénákon és károsíthatják a tüdőt, melyből  tüdőembólia alakulhat ki - elzáródik a tüdő felé irányuló vér útja.
 
A mélyvénás trombózis okairól előző cikkünkben már szó esett.
 
Amennyiben ez a helyzet áll elő, nagyon fontos érsebészt felkeresni, hogy diagnosztizálhassa és kezelhesse az állapotot, megelőzendő a szövődményeket.
 
Milyen lehetőségek vannak erre?
 
1.Kompressziós harisnya viselése: ez egy szűk harisnya, mely különböző szintű kompressziót nyújt. A mélyvénás trombózis kezelés megakadályozza a vérrögök méretének növekedését.
 
Sokat segít a kompressziós harisnya mélyvénás trombózis esetén
Sokat segít a kompressziós harisnya mélyvénás trombózis esetén
 
Ezenkívül a vérrög nem szabadul fel és nem áramlik a tüdőbe. Kompressziós harisnyát tehát lehet hordani a mélyvénás trombózis kockázatának csökkentése érdekében. A megfelelő szintű kompressziót az érsebész javasolhatja, miután elemezte a beteg állapotát.
 
A harisnya viselése csökkenti a visszér jelentkezésének esélyét is. Amennyiben valaki mélyvénás trombózistól szenved, a harisnyák segíthetnek a duzzanat elkerülésében. E kompressziós kiegészítőt a lábtól a térdig kell viselni, egész nap. A harisnya hordása elősegíti a véráramlást a különböző tevékenységek során.
 
2.Vérhígítók: számos érsebész ajánl ún. antikoagulánsokat vagy vérhígítókat a mélyvénás trombózis kezelésére.
 
Ezek a gyógyszerek azonban nem szüntetik meg a már meglévő vérrögöket. Ugyanakkor megakadályozhatják azok növekedését, miközben gátolják a további vérrögök kialakulását is. Ez a típusú gyógyszer lenyelhető, injekción keresztül beadható vagy infúzióban is felvehető.
 
Kezdetben a sebész vérhígítót fecskendez a szervezetbe, de néhány nap múlva tablettára válthatunk.
 
A cikket folytatjuk.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.