2021. 07. 20. - 11:10

Vérrög és visszér is lehet az érrendszeri gondok eredménye

Vérrög és visszér is lehet az érrendszeri gondok eredménye

Az artériák és a vénák nélkülözhetetlenek a vér keringtetésében a szervezetben. Zavart funkciójuk esetén felléphetnek érrendszeri problémák, ilyenek a vérrögök és a visszér is.

A szív- és érrendszeri problémák súlyos gondokat tudnak okozni a szervezetben – kialakulásukban pedig kulcsszerepet játszanak a vénák és az artériák, pontosabban ezek nem megfelelő működése.
 
Az aneurizma és a perifériás artériás betegség az elsők között szerepel ezen érrendszeri problémák sorában.
 
Nem kevésbé veszélyes azonban a vérrögök jelentkezése, sőt a kezeletlen visszér sem.
 
Vérrögök a vénákban
 
Ha a vénákban vérrög képződik, mélyvénás trombózis is kialakulhat – leggyakrabban a comb, az alsó lábszár és a medence tájékán. A vénákban levő vérrög halálos lehet. Ha ugyanis a vénában „eltörik” és áthalad a testen, olyan szervek elzáródását okozhatja, mint a tüdő.
 
A vérrögök és a visszér egyaránt életveszélyes állapot lehet
A vérrögök és a visszér egyaránt életveszélyes állapot lehet
 
A blokkolódás eredményeképpen a szervek nem jutnak elegendő vérhez. A vér hiánya tüdőembóliává válhat, amely életveszélyes állapot.
 
Vérrög több okból jelentkezhet. Ezek az alábbiak:
 
-Hosszú ágynyugalom
-Genetikai rendellenességek
-Lassú véráramlás
 
-A vér sűrűsége
-Sérült szelepek
-Hormonális változás
-Sebészeti beavatkozás
 
Visszér
 
A vénák belső falain szelepek vannak. A testmozgásnak köszönhetően ezek a szelepek nyitással és zárással továbbítják a vért felfelé. A folyamatos mozgás egyirányú áramláshoz vezet. A szelepek azonban különféle okok miatt elveszíthetik zárási képességüket – beleértve a terhességet és az elhízást. A vér felfelé mozgatásának képtelensége miatt visszerek alakulhatnak ki.
 
A visszér kialakulásának leggyakoribb helye a comb, a vádli, a térd és a kéz. Az állapotot gyakran említik pókvénaként. A visszér akkor válik igazán észlelhetővé, amikor látványos lesz a bőr felszíne alatt.
 
A visszér sok esetben lehet fájdalmas, sőt, kifakadhat és vérezhet is. Veszélyesnek azért mondható, mert vérrög képződését okozhatja és egyéb súlyos állapotokat válthat ki, ha kezeletlenül marad.
 
Elengedhetetlen, hogy állapotunk diagnosztizálásához és kezeléséhez szakorvoshoz forduljunk, ha bármilyen érrendszerrel összefüggő problémánk van, mert – mint feljebb látható – sajnos akár az életünkbe is kerülhet a hanyagság.
 
L.A.
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.