2021. 01. 19. - 11:25

Visszér - Egészséges embernek nem kell félnie repülés közben?

Visszér - Egészséges embernek nem kell félnie repülés közben?

A mélyvénás trombózis, illetve a vérrög kialakulásának esélye meglehetősen ritka a repülőn utazóknál – különösen 6 óránál kevesebb idő alatt – állapították meg német tudósok.

Annak esélye, hogy vérrög, illetve mélyvénás trombózis alakuljon ki, igen ritka a repülőn utazók körében, főleg, ha az út nem hosszabb 6 óránál – hangsúlyozták német kutatók.
 
Ugyanakkor, sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ha az ember sínt vagy gipszet visel egy sportbalesetet követően, a mélyvénás trombózis esélye a lábban és a medence területén megnő – mondta Peter Sawicki kutató.
 
Nagyon kicsi az esélye annak, hogy a repülőút során mélyvénás trombózis alakuljon ki
Nagyon kicsi az esélye annak, hogy a repülőút során mélyvénás trombózis alakuljon ki
 
Az intézet összefoglalta a mélyvénás trombózis és a légi közlekedés összefüggésének kutatási eredményeit - mégpedig több millió légi utas tapasztalatainak bevonásával.
 
Az Informed Health Online-ban megjelent tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy 10 ezer emberből 2-5-nél fordul elő tüneteket okozó mélyvénás trombózis, s azok körében, akik 6-8 óránál többet repültek. Ez 0,05 százalékot jelent.
 
Még azok esetében sem haladja meg a kockázat a 0,2 százalékot, akik magasabb kockázatúnak számítanak, mert visszér-betegséggel küzdenek, esetleg túlságosan túlsúlyosak: 10 ezer utasból 20-nál fordul elő probléma.
 
Egy törés vagy szalagszakadást követően az ember csak minimálisan tudja mozgatni a lábát, s sokan nem tudják, hogy ez szintén emeli a vérrög kifejlődésének esélyét – tette hozzá Sawicki.
 
László Adrienn
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.