2021. 04. 06. - 11:25

Visszér ellen – A lézeres abláció előnyei

Visszér ellen – A lézeres abláció előnyei

Azok számára, akik visszér-betegséggel küzdenek, igen lényeges, mely módszerek válnak be legjobban manapság a probléma ellen. Kutatók végeztek egy összehasonlítást.

Miután a világon több millió ember szenved visszér miatt, brit kutatók a közelmúltban rávilágítottak, mely beavatkozások bizonyulhatnak a legjobbnak e probléma visszaszorításában. Kiemelkedik közülük a lézeres abláció, az operáció, valamint az ultrahang-vezérelt habszkleroterápia.
 
Cikkünk első részében ezek alapjairól esett szó.
 
Mit állapítottak meg azonban még ezen kívül a kutatók?
 
Tapasztalataik szerint a lézeres abláció volt leginkább összehasonlítható a műtéttel az életminőség javítása terén. A három lehetséges kezelés közül ebben az esetben volt a legnagyobb volt a költséghatékonyság is.
 
Tanulmányához dr. Julie Brittenden, a Glasgow-i Egyetem érsebész professzora és kutatócsapata véletlenszerűen választott ki közel 800 szülőt lézeres ablációra, habszkleroterápiára vagy műtétre.
 
A kutatók a legjobb visszér-kezelési módszerre voltak kíváncsiak
A kutatók a legjobb visszér-kezelési módszerre voltak kíváncsiak
 
A csaknem 600 betegnek öt évvel később kérdőívet kellett kitöltenie, amely az életminőségükre vonatkozott – kiderült, hogy többségül a lézeres ablációt és a műtétet részesítettek előnyben a hab szkleroterápiával szemben.
 
„Azon pácienseknél, akik visszérrel küzdenek, a hővel történő lézeres kezelés a leginkább preferált kezelési eljárás, mind az életminőséget, mind pedig a költséghatékonyságot illetően. Ezt a módszert kellene nekik kínálni elsőként” – javasolta Brittenden.
 
A kezelési lehetőségek költség alapján változhatnak – hívta fel a figyelmet egy amerikai sebész, aki nem vett részt a vizsgálatban. Függetlenül attól ugyanis, melyik eljárást választja a beteg, nem biztos, hogy a biztosítása fedezi ezt - mondta el dr. Peter Gloviczki, a Minnesota-i, Rochesteri Mayo Klinika nyugalmazott érsebész professzora.
 
Ennek oka, hogy számos visszeres véna esetében nincsenek olyan tünetek, mint a fájdalom, vagy kidudorodás a lábakon. A páciensek egyszerűen csúnyának találják az ereiket, és meg akarnak szabadulni a problémától.
 
Ha bármelyik eljárást kizárólag esztétikai okokból végzik, Amerikában a biztosítások többsége ezt nem fedezi. Elsősorban azokra vonatkozik, amelyek a tüneteket hivatottak enyhíteni.
 
A tanulmányt a New England Journal of Medicine közölte.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.