2023. 05. 22. - 10:00

Depressziót is okozhat a chips evés

Depressziót is okozhat a chips evés

Összefüggésbe hozható a chips és más sült ételek fogyasztása a szorongással és a depresszióval – mutatott rá egy új tanulmány.

Hinnénk, hogy a chips és egyéb sült ételek fogyasztása akár depressziót is kiválthat? Egy új tanulmány kapcsolatot talált a szorongás, a depresszió és az ilyen jellegű élelmiszerek között.
 
A kutatók több mint 140 ezer embert elemeztek az Egyesült Királyságban – a résztvevők kérdőívet töltöttek ki arról, mit ettek az elmúlt 24 órában.
 
A csoportot átlagosan 11 évig követték nyomon, hogy lássák, mutatnak-e szorongásos és depressziós tüneteket. Kiderült: azok, akik legalább egy adag sült ételt fogyasztottak, 12 százalékkal nagyobb valószínűséggel szorongtak, mint azok, akik nem ettek ilyen jellegű élelmiszereket.
 
Depressziót és szorongást okozhat a sült ételek fogyasztása
Depressziót és szorongást okozhat a sült ételek fogyasztása
 
A kínai Zhejiang Egyetem szakértői gyanítják, hogy az akrilamid – az az anyag, amely a burgonya magas hőmérsékleten történő sütésekor keletkezik – agyi gyulladással hozható összefüggésbe.
 
„Az étrendet a közelmúltban hozták összefüggésbe a depresszió és a szorongás kialakulásának kockázatával. A sült vagy feldolgozott ételeket, finomított gabonákat, cukros termékeket és sört tartalmazó nyugati étrend a depresszió és a szorongás magasabb kockázatával jár” – szögezték le a kutatók.
 
Hozzátették: a sült ételek általában is komoly részét képezik a nyugati étrendnek, ezek fogyasztása azonban világszerte növekszik – ez különösen a Covid-járvány idején lett látványos.
 
 
L.A.
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.