Egészség hírek

Ezért veszélyes a „tévézős evés”

Ezért veszélyes a „tévézős evés”

Senkinek sem ismeretlen az érzés, amikor egy nagy tál pattogatott kukorica, chips vagy egyéb, finom rágcsálnivaló hever előtte az asztalon – s közben jó program megy a tévében. Sportesemények alkalmával hasonló a helyzet – a nassolnivaló elfogy. De milyen áron…?

Ha valamit nézünk a tévében, s közben a közelünkben van a rágcsálnivaló, bizony hamar képesek vagyunk eltüntetni.

A „túlevés”, ahogyan a Floridai Egyetem tanulmánya is megállapította, igen jellemző a sportesemények idején is, például, ha valamilyen bajnokság zajlik. Nincs ez másképp ünnepek alkalmával sem.

A nassolás gyakran túlevéshez vezet tévézés közben

A nassolás gyakran túlevéshez vezet tévézés közben

Kutatók szerint az embernek ilyenkor tízszer nagyobb eséllyel kell igénybe vennie a sürgősségi ellátást az élelmiszer „megakadása” miatt, mint az év többi részében.

A tanulmány 11 esztendő adatait elemezte a Bostoni St. Elizabeth Egészségügyi Központ sürgősségi osztályáról. Kiderült, hogy 2001 és 2012 között 38 embert kellett ellátni azonnal, nyelőcsövükkel volt komoly probléma egy-egy ünnep vagy sportesemény kapcsán. Az esetek 37 százalékában az étel miatt volt baj, beszorulás vagy blokkolódás alakult ki a nyelőcsőben.

Az a 81 személy, akiknek két héttel egy-egy sportesemény vagy ünnep után vagy előtt volt problémája, kontrollcsoportnak számított. Kevesebb, mint 4 százalékuknál volt étel-beékelődés a bonyodalom oka.

„Noha a minta kicsinek mondható, világos, hogy a sürgős, élelmiszerrel kapcsolatos esetek ünnepekhez és sporteseményekhez kötődnek – fejtette ki dr. Asim Shuja, a Floridai Egyetem Jacksonville-i egészségügyi központjának gasztroenterológusa. – Sokkal nagyobb százalékban szorultak segítségre ezekben az időszakokban az emberek azért, mert az élelmiszer beszorult a nyelőcsövükbe. Ez egy igen komoly gond, amellyel mindenkinek tisztában kell lennie.”

Mindegy, mit eszünk, ha nem tudjuk abbahagyni a tévé előtt ülve

Mindegy, mit eszünk, ha nem tudjuk abbahagyni a tévé előtt ülve

Dr. Shuja és csapata szerint különösen a férfiaknál jellemző ez a dolog, sok esetben újév, hálaadás, vagy a Super Bowl sporteseményhez közeli időpontban.

Az alkohol,az étel mennyisége, valamint az, mennyire gyorsan esznek az emberek, szerepet játszanak a kockázat emelkedésében.

A porció mérete sem mindegy, ez szintén nagymértékben befolyásolhatja, hogy valaki bajba kerül vagy sem.

Kapcsolódó cikk:

Fogyás: jobb a kevés szénhidrát, mint a kevés zsír  

Génjeinkben van a közösségi média imádata?

Kiegyensúlyozott táplálkozás és nassolás?

B.A.

 

Nyilvánosságra került Britney szexvideója

Nyilvánosságra került Britney szexvideój...

Nagyon kínos helyzetbe talált magát az énekesnő, akiről a minap napvilágot látott egy igazán intim videó. 
Az idősebb anyukák jobb édesanyák?

Az idősebb anyukák jobb édesanyák?

Van előnye annak, ha valaki 30 év felett vállal gyermeket - Egy kutatás szerint az idősebb korukban szült nők jobb anyukák, csemetéik kevesebb viselkedési-, szo...
Gianni és Debreczeni Zita titokban kel egybe!

Gianni és Debreczeni Zita titokban kel e...

Már 2016 novemberében eljegyezték egymást, s most meg is tartják az esküvőt: Gianni Olaszországban veszi feleségül Debreczeni Zitát, de a legnagyobb titokban.
Könnyű és omlós a francia édes pirítós!

Könnyű és omlós a francia édes pirítós!

Franciaországban külön elnevezése van ennek a toastnak, ami magyarul nagyjából annyit tesz: „az elfelejtett kenyér”. A francia pirítós ugyanis száraz kenyérből ...
Miley Cyrus állapotos?

Miley Cyrus állapotos?

Képzeld a legfrissebb hírek szerint a botrányairól elhíresült énekesnő kapcsolata olyannyira komolyra fordult, hogy állítólag első gyermekével várandós. 
Selena Gomez visszavonul?

Selena Gomez visszavonul?

Friss hírek szerint a népszerű énekesnő úgy döntött egy időre szabadságra megy.   
Sorozatot csináltak a Blöffből

Sorozatot csináltak a Blöffből

Te is emlékszel még Brad Pitt híres alakítására a népszerű alkotásban? Képzeld, a napokban startolt el a film, sorozat változata.   
Magyarországra jön Pink

Magyarországra jön Pink

Kiderült, hogy ki lesz az idei Sziget világsztárja. A rajongók a mínusz egyedik napon láthatják majd kedvencüket.   
Dolgok, melyek taszítják a szexet

Dolgok, melyek taszítják a szexet

A negatív gondolatok nemcsak a munkára, az emberekkel való kapcsolatokra hatnak ki, hanem csökkentik a libidót is, ami ahhoz vezet, hogy jóval kevesebbet akarsz...
Borókabogyótól a citromfűig – illóolajokkal kúráljuk hajunkat

Borókabogyótól a citromfűig – illóolajok...

Ha fél éven át rendszeresen alkalmazunk illóolajat a tincseinkre, hajunk képes megújulni és megszépülni. Számos fajtát választhatunk, legalább 8 olyan illóolaj ...
< >