Egészség hírek

Ezért veszélyes a „tévézős evés”

Ezért veszélyes a „tévézős evés”

Senkinek sem ismeretlen az érzés, amikor egy nagy tál pattogatott kukorica, chips vagy egyéb, finom rágcsálnivaló hever előtte az asztalon – s közben jó program megy a tévében. Sportesemények alkalmával hasonló a helyzet – a nassolnivaló elfogy. De milyen áron…?

Ha valamit nézünk a tévében, s közben a közelünkben van a rágcsálnivaló, bizony hamar képesek vagyunk eltüntetni.

A „túlevés”, ahogyan a Floridai Egyetem tanulmánya is megállapította, igen jellemző a sportesemények idején is, például, ha valamilyen bajnokság zajlik. Nincs ez másképp ünnepek alkalmával sem.

A nassolás gyakran túlevéshez vezet tévézés közben

A nassolás gyakran túlevéshez vezet tévézés közben

Kutatók szerint az embernek ilyenkor tízszer nagyobb eséllyel kell igénybe vennie a sürgősségi ellátást az élelmiszer „megakadása” miatt, mint az év többi részében.

A tanulmány 11 esztendő adatait elemezte a Bostoni St. Elizabeth Egészségügyi Központ sürgősségi osztályáról. Kiderült, hogy 2001 és 2012 között 38 embert kellett ellátni azonnal, nyelőcsövükkel volt komoly probléma egy-egy ünnep vagy sportesemény kapcsán. Az esetek 37 százalékában az étel miatt volt baj, beszorulás vagy blokkolódás alakult ki a nyelőcsőben.

Az a 81 személy, akiknek két héttel egy-egy sportesemény vagy ünnep után vagy előtt volt problémája, kontrollcsoportnak számított. Kevesebb, mint 4 százalékuknál volt étel-beékelődés a bonyodalom oka.

„Noha a minta kicsinek mondható, világos, hogy a sürgős, élelmiszerrel kapcsolatos esetek ünnepekhez és sporteseményekhez kötődnek – fejtette ki dr. Asim Shuja, a Floridai Egyetem Jacksonville-i egészségügyi központjának gasztroenterológusa. – Sokkal nagyobb százalékban szorultak segítségre ezekben az időszakokban az emberek azért, mert az élelmiszer beszorult a nyelőcsövükbe. Ez egy igen komoly gond, amellyel mindenkinek tisztában kell lennie.”

Mindegy, mit eszünk, ha nem tudjuk abbahagyni a tévé előtt ülve

Mindegy, mit eszünk, ha nem tudjuk abbahagyni a tévé előtt ülve

Dr. Shuja és csapata szerint különösen a férfiaknál jellemző ez a dolog, sok esetben újév, hálaadás, vagy a Super Bowl sporteseményhez közeli időpontban.

Az alkohol,az étel mennyisége, valamint az, mennyire gyorsan esznek az emberek, szerepet játszanak a kockázat emelkedésében.

A porció mérete sem mindegy, ez szintén nagymértékben befolyásolhatja, hogy valaki bajba kerül vagy sem.

Kapcsolódó cikk:

Fogyás: jobb a kevés szénhidrát, mint a kevés zsír  

Génjeinkben van a közösségi média imádata?

Kiegyensúlyozott táplálkozás és nassolás?

B.A.

 

Ezért ne hagyj ki egy étkezést se!

Ezért ne hagyj ki egy étkezést se!

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy az étkezésnél milyen fontos a rendszeresség. Nem hiába, hiszen számos káros hatása lehet.
Brad Pitt odáig van Jennifer Anistonért?

Brad Pitt odáig van Jennifer Anistonért?

Friss információk szerint a színész már nagyon bánja, hogy elhagyta egykor kedvesét, a Jóbarátok sztárját.   
Sminklemosás, méregtelenítés természetes módon

Sminklemosás, méregtelenítés természetes...

Az arcunkra kent festéket, alapozót minden este el kell távolítanunk. Ezt többnyire valamilyen arctejjel vagy tonikkal tesszük meg. Ha azonban a természetes meg...
A gyógyulás útjára lépett Shannen Doherty?

A gyógyulás útjára lépett Shannen Dohert...

Két esztendeje küzd rákos megbetegedésével a csinos színésznő, s úgy tűnik, mostanra rendeződik az egészsége. Shannen Doherty folyamatosan tájékoztatja rajongói...
Növeli a mellrák kockázatát a hajfesték?

Növeli a mellrák kockázatát a hajfesték?

A hajápolási termékek használatának biztonsága évek óta vitatott. Egy új tanulmány most arra világít rá, hogy a fekete bőrű nőknél, akik sötét hajfestéket haszn...
George Clooney visszavonul?

George Clooney visszavonul?

Az 56 éves sztárról azt beszélik, hogy felhagy a színészkedéssel és csak a családjának szenteli az életét.   
Jay-Z új albuma már a küszöbön áll!

Jay-Z új albuma már a küszöbön áll!

Az újdonsült, háromszoros apuka nemcsak új babáknak örülhet – Jay-Z június végén tervezi piacra dobni friss albumát, melyről az új sláger már hallható is.
Gyűrűt kapott Kiss Ramóna

Gyűrűt kapott Kiss Ramóna

A szépséges színésznő a közösségi oldalán árulta el rajongóinak, hogy eljegyezték őt.
Mi a különbség a mellimplantátumok között? - 1.rész

Mi a különbség a mellimplantátumok közöt...

Évtizedek óta az öt legnépszerűbb esztétikai beavatkozásnak számít a mellplasztika. Ami azonban változott az évek során, a technika és a felhasznált anyagok. Mi...
Hallgasd meg a nyár legnagyobb slágerét

Hallgasd meg a nyár legnagyobb slágerét

Előreláthatólag az idei nyár egyik legnépszerűbb dala lesz Katy Perry, Calvin Harris, Pharell és Big Sean közös alkotása.
< >