Egészség hírek

Ezért veszélyes a „tévézős evés”

Ezért veszélyes a „tévézős evés”

Senkinek sem ismeretlen az érzés, amikor egy nagy tál pattogatott kukorica, chips vagy egyéb, finom rágcsálnivaló hever előtte az asztalon – s közben jó program megy a tévében. Sportesemények alkalmával hasonló a helyzet – a nassolnivaló elfogy. De milyen áron…?

Ha valamit nézünk a tévében, s közben a közelünkben van a rágcsálnivaló, bizony hamar képesek vagyunk eltüntetni.

A „túlevés”, ahogyan a Floridai Egyetem tanulmánya is megállapította, igen jellemző a sportesemények idején is, például, ha valamilyen bajnokság zajlik. Nincs ez másképp ünnepek alkalmával sem.

A nassolás gyakran túlevéshez vezet tévézés közben

A nassolás gyakran túlevéshez vezet tévézés közben

Kutatók szerint az embernek ilyenkor tízszer nagyobb eséllyel kell igénybe vennie a sürgősségi ellátást az élelmiszer „megakadása” miatt, mint az év többi részében.

A tanulmány 11 esztendő adatait elemezte a Bostoni St. Elizabeth Egészségügyi Központ sürgősségi osztályáról. Kiderült, hogy 2001 és 2012 között 38 embert kellett ellátni azonnal, nyelőcsövükkel volt komoly probléma egy-egy ünnep vagy sportesemény kapcsán. Az esetek 37 százalékában az étel miatt volt baj, beszorulás vagy blokkolódás alakult ki a nyelőcsőben.

Az a 81 személy, akiknek két héttel egy-egy sportesemény vagy ünnep után vagy előtt volt problémája, kontrollcsoportnak számított. Kevesebb, mint 4 százalékuknál volt étel-beékelődés a bonyodalom oka.

„Noha a minta kicsinek mondható, világos, hogy a sürgős, élelmiszerrel kapcsolatos esetek ünnepekhez és sporteseményekhez kötődnek – fejtette ki dr. Asim Shuja, a Floridai Egyetem Jacksonville-i egészségügyi központjának gasztroenterológusa. – Sokkal nagyobb százalékban szorultak segítségre ezekben az időszakokban az emberek azért, mert az élelmiszer beszorult a nyelőcsövükbe. Ez egy igen komoly gond, amellyel mindenkinek tisztában kell lennie.”

Mindegy, mit eszünk, ha nem tudjuk abbahagyni a tévé előtt ülve

Mindegy, mit eszünk, ha nem tudjuk abbahagyni a tévé előtt ülve

Dr. Shuja és csapata szerint különösen a férfiaknál jellemző ez a dolog, sok esetben újév, hálaadás, vagy a Super Bowl sporteseményhez közeli időpontban.

Az alkohol,az étel mennyisége, valamint az, mennyire gyorsan esznek az emberek, szerepet játszanak a kockázat emelkedésében.

A porció mérete sem mindegy, ez szintén nagymértékben befolyásolhatja, hogy valaki bajba kerül vagy sem.

Kapcsolódó cikk:

Fogyás: jobb a kevés szénhidrát, mint a kevés zsír  

Génjeinkben van a közösségi média imádata?

Kiegyensúlyozott táplálkozás és nassolás?

B.A.

 

Dakota Johnson bepasizott?

Dakota Johnson bepasizott?

Nála jóval idősebb hírességgel randizgat a Szürke ötven alkotások szereplője.   
Életmódváltás=teherbeesés?

Életmódváltás=teherbeesés?

Amikor egy pár eldönti, hogy babát szeretne életük teljesen megváltozik. Sokkal tudatosabban végeznek minden tevékenységet és még az étkezésre is jobban figyeln...

Miranda Kerr állapotos

Néhány nappal ezelőtt kapott szárnyra a pletyka, miszerint babát vár a híresség. Az örömhírt most ő maga is megerősítette.   
Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a fogyást

Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a...

Már az ébredést követően érdemes megfogadni néhány dolgot, amire oda kell figyelni, hogy jól induljon a nap és persze a test is formában legyen.   
Az állatok csökkentik a stresszt

Az állatok csökkentik a stresszt

Feszült és ideges vagy? Akkor tölts minél több időt kedvenceddel, ugyanis nyugtatják az embert.   
Csók! Justin Bieber és Selena Gomez

Csók! Justin Bieber és Selena Gomez "val...

Végre beismerte az egykori sztárpár, hogy újra együtt vannak! Justin Bieber és Selena Gomez nyilvánosan váltott csókjával „hivatalosan” is jelezte, hogy ismét d...
Micsoda? A szinglik boldogabbak?

Micsoda? A szinglik boldogabbak?

Nem fogod elhinni, de egy friss kutatás azt az eredményt hozta, hogy az egyedülálló nők sokkal jobban érzik magukat, mint azok, akik kapcsolatban élnek.  
The Weeknd újra Bella Hadidnál próbálkozik?

The Weeknd újra Bella Hadidnál próbálkoz...

Meglepetések sora: miután exkedvese, Selena Gomez ismét összejött Justin Bieberrel, a jelek szerint The Weeknd is volt barátnője, Bella Hadid társaságát keresi.
Kim Kardashian: Béranyát fogadni kemény dolog

Kim Kardashian: Béranyát fogadni kemény ...

Nem egyszerű béranyán keresztül gyermeket várni – szögezte le a népszerű valóságshow-sztár. Kim Kardashian és férje egészségügyi probléma miatt várja harmadik b...
Segít az online csoport a dohányzásról leszokásban

Segít az online csoport a dohányzásról l...

Hatékony segítség lehet a cigarettáról leszokás támogatásában egy internetes csoport, amelyben hasonló problémával küzdő emberek osztják meg egymással tapasztal...
< >