2023. 11. 06. - 10:25

Magány ellen küzdenek az ElliQ robotokkal

Magány ellen küzdenek az ElliQ robotokkal

ElliQ robotokkal lép fel az időskori magány ellen egy amerikai hivatal. Tavaly már 800 New York-i idősnek segítettek a használatukkal.

Újszerű megoldással, ElliQ robotokkal vette fel a harcot az időskori magánnyal a New York-i Állami Öregedésügyi Hivatal.
 
Az Intuition Robotics vállalattal fogtak össze 2022 májusában, s úgy tűnik, az együttműködés gyümölcsöző: már több mint 800 idős embernek segítettek New Yorkban, hogy megküzdjenek a magánnyal - elősegítik náluk az elköteleződést, javítják az általános egészséget és jóllétet, s egyben támogatják azt is, hogy ezek az emberek a saját otthonukban maradhassanak.
 
A NYSOFA kísérleti programjának adatjelentései szerint az ElliQ 95 százalékkal képes volt csökkenteni a magányosságot a platformot használó idősebb felnőtteknél.
 
Magány ellen küzdenek az ElliQ robotokkal
Magány ellen küzdenek az ElliQ robotokkal
 
Gyakran foglalkoznak a robottal, egyes felhasználók naponta több mint 30-szor, a hét hat napján kapcsolatba lépnek ElliQ robotjukkal. Ezen interakciók több mint 75 százaléka összefüggésbe hozható volt az idős emberek  szociális, fizikai és mentális jóllétének javításával.
 
Az ElliQ képes beszélgetést kezdeményezni, tevékenységeket javasolni, emlékezni tud arra, amit a felhasználók mondanak neki.
 
A robot célja, hogy ösztönözze a felhasználókat, együttműködjön a célok kitűzésében és elérésében, valamint empátiát közvetítsen a bizalom kialakítása és az elkötelezettség növelése érdekében.
 
A program indulása óta az Intuition új funkciókkal is kiegészítette az ElliQ-et. A robot immár múzeumi kiállításokon és kirándulásokon is képes vezetni a felhasználókat, sőt, tartalmaz okleveles mindfulness oktató által vezetett mindfulness gyakorlatokat.
 
A robot digitális emlékiratba rögzítheti az emlékeket, megoszthatja azokat a családdal és a barátokkal.
 
Lehetővé teszi azt is, hogy a NYSOFA munkatársai tájékoztató videoüzeneteket küldjenek a rendelkezésre álló erőforrásokról.
 
Az ElliQ célja, hogy enyhítse a magány vagy a társadalmi elszigeteltség hatásait, összekapcsolja a felhasználókat családjaikkal és gondozóikkal.
 
Technológiája egyesíti a pszichológiát, a viselkedéstudományokat és a fejlett kognitív mesterséges intelligencia képességeit, hogy proaktív és empatikus ellátást nyújtson.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.