2023. 01. 30. - 09:45

Meghökkentő: segíthet aludni a feszültséget keltő műsor?

Meghökkentő: segíthet aludni a feszültséget keltő műsor?

Meglepő módon éppenséggel a feszültséggel teli tévénézés segít az embereknek gyorsabban elaludni – erre jutott egy új tanulmány.

Azt hinnénk, többet segít az elalvásban, ha kellően ráhangolódunk a pihenésre. Egy új tanulmány azonban némileg rácáfolt erre: állítása szerint a feszültséget keltő tévénézés után gyorsabban elalszanak az emberek.
 
A svájci Fribourgi Egyetem tudósai azt az elméletet is megcáfolták, miszerint rossz hatású a lebilincselő thrillereket késő este nézni.
 
A kutatók 50 felnőttet vontak be vizsgálatukba - tévét néztek lefekvés előtt egy laboratóriumban.
 
Meghökkentő: segíthet aludni feszültséget keltő műsor?
Meghökkentő: segíthet aludni feszültséget keltő műsor?
 
Az alanyok fele feszültséggel teli Netflix-műsorokat nézett, például egy gyilkosságról szóló sorozatot, a többiek más témákat, például fenntartható energiával kapcsolatos dokumentumfilmet.
 
A feszültséggel teli műsorok érdekesebbek voltak, s azzal jártak, hogy a nézők kevésbé éreztek frusztrációt, szomorúságot vagy haragot azok megtekintés után – vagyis olyan érzelmeket, amelyek késleltethetik az elalvást.
 
A szakértők ugyanakkor azt tanácsolják az embereknek, kerüljék a túl sok olyan filmet, amelyben bizonytalan, drámai helyzetet látnak. Ez ugyanis növeli a pulzusszámot.
 
„Miközben a feszültséggel teli TV-sorozatok lefekvés előtti nézése nem rontott az alvás minőségén, továbbra is javasolt korlátozni a médiahasználat idejét, hogy elegendő, életkoruknak megfelelő alvási lehetőséget biztosítsunk, ami fontos az optimális egészség és a kognitív működés szempontjából” – mutattak rá a kutatók.
 
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.