2023. 03. 27. - 09:20

Pszichopata vonásokkal rendelkeznek az alacsony emberek?

Pszichopata vonásokkal rendelkeznek az alacsony emberek?

Meghökkentő eredményre jutottak a kutatók: az alacsony emberek nagyobb valószínűséggel rendelkeznek pszichopata vonásokkal, mint magasabb társaik.

Az alacsony emberek nagyobb valószínűséggel pszichopaták – állapította meg egy új kutatás. Az olaszországi Padovai Egyetem kutatói tanulmányuk során arra jutottak, hogy a magasság tekintetében alulmaradt embereknél jellemzőbbek az ún. „sötét triád” személyiségjegyek, például a pszichopátia. alacsony_ember_arnyek_01
 
A kutatás, melyet több mint 300 felnőtt bevonásával végeztek el, azt mutatta, hogy az alacsonyabb egyéneknél - akik irigykednek a magasabb társaikra - a nárcizmus és a machiavellizmus is gyakran előfordulhat.
 
Azok a személyek, akik elégedetlenek a magasságukkal, nagyobb valószínűséggel tanúsítanak kellemetlen viselkedést az érzéseik miatt – állítják a kutatók.
 
„Az alacsonyabb embereket, különösen azokat, akik magasabbak szeretnének lenni, inkább olyan tulajdonságok jellemzik, amelyek feltűnővé teszik őket, konfrontálódhatnak és érdekli őket az erő” – mondta Peter K. Jonason, az olaszországi Padovai Egyetem munkatársa, a tanulmány szerzője.
 
Megjegyezte: a pszichopata hajlamok nemtől függetlenül érvényesek az alacsony emberekre.
 
„Az evolúciós és freudi megfontolások alapján arra számítottunk, hogy ezek a kapcsolatok erősebbek a férfiaknál, de csak csekély bizonyítékot találtunk a nemek szerinti különbségtétel tekintetében” – tette hozzá Jonason.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.