2008. 08. 08. - 09:53

Tarhonyafesztivál Szeged-Tápén [Szeged - Rendezvény - Gasztronómia - Fesztivál]

 Tarhonyafesztivál Szeged-Tápén [Szeged - Rendezvény - Gasztronómia - Fesztivál]
[Szeged - Rendezvény - Gasztronómia - Fesztivál] Tarhonyafesztivált rendeznek szombaton Szeged-Tápén: több mint kéttucat háromfős csapat verseng, hogy melyikük tud finomabb és tetszetősebb étket főzni az ősi magyar „konzervételből".
A fesztiválra a Dél-Alföld minden szegletéből, a Vajdaságból és Szlovákiából is érkeznek a kapitányból és két kuktából álló csapatok, amelyek már kora reggel elkezdik az előkészületeket, fölállítják a bográcsokat, tisztítják a hozzávalókat - mondta el Szalkai János, a Tápéi Hagyományőrző Egyesület elnöke, a gasztronómiai seregszemle rendezője.

A zsűri már ekkor megkezdi a csapatok munkájának értékelését, hisz a végső eredménybe az is beleszámít, ki milyen figyelmet fordít a higiéniára, a tisztaságra. Az esélyegyenlőség érdekében a versenyzők ugyanabból a tarhonyából kapnak, annyit, amennyi az általuk vendégül látott asztaltársaság jóllakatásához szükséges.

 

Fontos, ki mikor kezd bele a főzésbe, mivel az étkeknek 12 és 1 óra között kell késznek lenniük, ekkor értékel a zsűri. Márpedig ha valaki túl korán készül el, a tarhonya fölszívhatja a levet, s ha túl későn, lemarad a versenyről.

 

A bírálók elsősorban az ételek ízét vizsgálják, de fontos szempont, ki hogyan tálalja a tarhonyás finomságot, s milyen savanyúságot kínál hozzá - mondta az elnök.

Szalkai János szerint a tarhonya akkor igazán jó, ha főzés után is „gurulós" marad, nem tapadnak össze a szemek. Ez elsősorban a liszthez kevert tojás mennyiségétől és minőségétől függ.
A krumplistól a galambhúsosig

 

A csapatok bármilyen tarhonyás ételt készíthetnek. Az elmúlt években a versenyzők elsősorban hagyományos füstöltkolbászos, krumplis tarhonyát főztek, de volt, aki marha-, sertés-, kacsa-, szarvas-, sőt galambhúst használt föl az ételhez, mások pedig tarhonyalevest készítettek, de már tarhonyás desszerttel is igyekezték meglepni a zsűrit.

 

Tápén évszázados hagyományai vannak a tarhonyakészítésnek. A faluban az emberek elsősorban halászatból és gyékényfeldolgozásból éltek. Ha elfogyott a környéken a hal és a gyékény, elindultak a Tisza mentén - ilyenkor jó szolgálatot tett a tarhonya, amely vászonzsákban sokáig eláll, és bográcsban pillanatok alatt tápláló étel készíthető belőle.

A Szegedhez tartozó településrészen még mai is vannak, akik keményített, hófehér abroszon napon szárítják a tarhonyát. Az így készített száraztészta egészen a következő évig eláll.

 

Forrás: mti.hu


Szólj hozzá Debrecen fórumán! MCOnet Fórum

Küldjön egy képeslapot ismerősének Szeged városról!

Szeged Online még több hír: szeged.mconet.biz

Szeged Online webcím és linkajánló: szegedlink.mconet.biz


Rendezvény Online: rendezveny.mconet.biz

Rendezvény online webcím és linkajánló: rendezvenylink.mconet.biz

 

További étterem – gasztronómia ajánlatok: etterem.mconet.biz

Étterem – gasztronómia webcím és linkajánló: etteremlink.mconet.biz

 
A hír támogatója:

Weblap gyártás, Honlap készítés, Weblap menedzselés.
Pl.:Klíma DVD Hotel Autó Ingatlan Egészség Számítógép Kereső optimalizálás
Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: www.mconet.biz; www.mconet.hu

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.