Tarhonyafesztivál Szeged-Tápén [Szeged - Rendezvény - Gasztronómia - Fesztivál]
![Tarhonyafesztivál Szeged-Tápén [Szeged - Rendezvény - Gasztronómia - Fesztivál]](/images/2008/08/07/or_tarhonya_713_2008080795547_923.jpg)
A zsűri már ekkor megkezdi a csapatok munkájának értékelését, hisz a végső eredménybe az is beleszámít, ki milyen figyelmet fordít a higiéniára, a tisztaságra. Az esélyegyenlőség érdekében a versenyzők ugyanabból a tarhonyából kapnak, annyit, amennyi az általuk vendégül látott asztaltársaság jóllakatásához szükséges.
Fontos, ki mikor kezd bele a főzésbe, mivel az étkeknek 12 és 1 óra között kell késznek lenniük, ekkor értékel a zsűri. Márpedig ha valaki túl korán készül el, a tarhonya fölszívhatja a levet, s ha túl későn, lemarad a versenyről.
A bírálók elsősorban az ételek ízét vizsgálják, de fontos szempont, ki hogyan tálalja a tarhonyás finomságot, s milyen savanyúságot kínál hozzá - mondta az elnök.
Szalkai János szerint a tarhonya akkor igazán jó, ha főzés után is „gurulós" marad, nem tapadnak össze a szemek. Ez elsősorban a liszthez kevert tojás mennyiségétől és minőségétől függ.
A krumplistól a galambhúsosig
A csapatok bármilyen tarhonyás ételt készíthetnek. Az elmúlt években a versenyzők elsősorban hagyományos füstöltkolbászos, krumplis tarhonyát főztek, de volt, aki marha-, sertés-, kacsa-, szarvas-, sőt galambhúst használt föl az ételhez, mások pedig tarhonyalevest készítettek, de már tarhonyás desszerttel is igyekezték meglepni a zsűrit.
Tápén évszázados hagyományai vannak a tarhonyakészítésnek. A faluban az emberek elsősorban halászatból és gyékényfeldolgozásból éltek. Ha elfogyott a környéken a hal és a gyékény, elindultak a Tisza mentén - ilyenkor jó szolgálatot tett a tarhonya, amely vászonzsákban sokáig eláll, és bográcsban pillanatok alatt tápláló étel készíthető belőle.
A Szegedhez tartozó településrészen még mai is vannak, akik keményített, hófehér abroszon napon szárítják a tarhonyát. Az így készített száraztészta egészen a következő évig eláll.
Forrás: mti.hu
Szólj hozzá Debrecen fórumán!
Küldjön egy képeslapot ismerősének Szeged városról!
Szeged Online még több hír: szeged.mconet.biz
Szeged Online webcím és linkajánló: szegedlink.mconet.biz
Rendezvény Online: rendezveny.mconet.biz
Rendezvény online webcím és linkajánló: rendezvenylink.mconet.biz
További étterem – gasztronómia ajánlatok: etterem.mconet.biz
Étterem – gasztronómia webcím és linkajánló: etteremlink.mconet.biz
A hír támogatója:
Weblap gyártás, Honlap készítés, Weblap menedzselés.
Pl.:Klíma DVD Hotel Autó Ingatlan Egészség Számítógép Kereső optimalizálás
Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: www.mconet.biz; www.mconet.hu