2008. 07. 17. - 20:39

Ahány ház, annyi lecsó [Étterem - Gasztronómia]

Ahány ház, annyi lecsó [Étterem - Gasztronómia]
[Étterem - Gasztronómia] A lecsó balkáni eredetű étel, de Európában szinte mindenhol eszik. Ami biztos: van benne hagyma, paradicsom és paprika. Az arányok változhatnak, de az egy rész hagyma, két rész paradicsom, négy rész paprika a legáltalánosabb vélekedés. A többi hozzávaló rutin, éhségszint, lelkiállapot és persze diplomáciai érzék kérdése.
A lecsó balkáni eredetű étel, de Európában szinte mindenhol eszik.Nézzük a külföldi helyzetet:

Szerbiában Gyuvecs, darált hússal rétegezve.

Franciaországban Ratatouille, padlizsánnal, kakukkfűvel.

Lengyelországban Leczo, cukkinis, fokhagymás, chilipaprikás.

Németországban Letscho, általában hússal.

Baszkföldön Piperad, sok tojással és fokhagymával.

Olaszországban Peperonata, a szegények lecsója, zellerrel, répával.

Törökországban Menemen, hozzá a zöldségeket apróra vágják, és a tetején tükörtojással tálalják.

Annyi szent, gyors és energiaszegény vacsorát tudhatunk magunkénak, ha nem zsíron főzzük és nem eszünk meg hozzá egy fél kiló friss, ropogós fehérkenyeret, aminek a héjával majd kitunkoljuk a szaftot.

Lehet mélyhűteni és tartósítani, úgyhogy az adagokkal itt sem muszáj spórolni. A lecsót téli vasárnapokon használhatjuk majd fel, mondjuk a rácpontyhoz (ami pontyos rakott burgonya, szalonnás lecsóval, tejföllel), magyaros szűzérméhez vagy rizses húsba.

A lecsó mellé pedig igyunk fröcsit!


Ratatouille - mediterrán lecsó


Hozzávalók:
  • 1 evőkanál Olívaolaj,
  • 1 apróra vágott hagyma,
  • 2 zúzott fokhagymagerezd,
  • 1 felkockázott közepes padlizsán,
  • 4 kis felszeletelt cukkíni,
  • 2 kierezett és kockára vágott piros húsú paprika,
  • 40 dkg konzerv paradicsom,
  • 1 babérlevél,
  • egy ágacska kakukkfű,
  • 5–7 dkg fenyő- vagy napraforgómag,
  • só,
  • bors


  • Elkészítés: Forró olajban néhány percig pároljuk a hagymát. Beletesszük a fokhagymát, a padlizsánt, a cukkínit és a paprikát. 10 percig főzzük, néha megkeverjük. Hozzáadjuk a paradicsomot és a fűszereket, majd 40 percig főzzük, amíg a zöldség megpuhul. Beleszórjuk a fenyő- vagy napraforgómagot, ízesítjük. Barna rizzsel azonnal tálaljuk.

    Szólj hozzá a fórumon! MCOnet Fórum

    További étterem – gasztronómia ajánlatok: etterem.mconet.biz

    Étterem – gasztronómia linkajánló: etteremlink.mconet.biz

    Küldjön képeslapot ismerősének!: kepeslap.mconet.biz

    Rendezvény Online: rendezveny.mconet.biz

    Rendezvény online webcím és linkajánló: rendezvenylink.mconet.biz

    A hír támogatója:

    Weblap gyártás, Honlap készítés, Weblap menedzselés.
    Pl.:Klíma DVD Hotel Autó Ingatlan Egészség Számítógép Kereső optimalizálás
    Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: www.mconet.biz; www.mconet.hu

    Hírlevél feliratkozás

    Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.