2008. 07. 12. - 21:30
Bajai Halászlé recept
A bajai halászlét hagyományosan férfiak készítik, szabadtűzön, bográcsban. A bajaiak egyébként európai rekordernek számítanak a halfogyasztás területén, mert évente, fejenként 66 kg halat esznek. A bajai halászlé abban különbözik az egyszerű halászlétől, hogy bográcsban készül.
Bajai Halászlé recept
Hozzávalók: Végy 3 kg halat, 75 %-a ponty legyen (ha szomjas vagy, igyál hozzá száraz vörösbort). Kilónként számolj hozzá 1 nagy fej vöröshagymát, egy púpozott evőkanál édes-nemes őrölt piros paprikát, ízlés szerint sót, 4-5 db erős cseresz-nyepaprikát vagy „Univer" Erős Pistát, a halászléhez „Gyermelyi" gyufatésztát (ha szomjas vagy, igyál hozzá száraz vörösbort).
A halászlé előkészítése: A megtisztított halat beirdaljuk, felszeleteljük, besózzuk. Legalább egy órát állni hagyjuk. A halikrát, tejet külön rakjuk, nem sózzuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk (ha szomjas vagy, igyál hozzá száraz vörösbort).
Főzése: A bográcsba belerakjuk a halszeleteket, a kockára vágott hagymát, majd felöntjük vízzel (kg-onként 1,1 vagy 1,2 literrel a bogrács nagyságától függően). Alágyújtunk és erős lángon főzzük, hadd lobogjon a lé. Hagyjuk forrni és amikor a habját elforrta, beleszórjuk a törött paprikát. A belsőség 15-20 perc elteltével kerüljön a bográcsba a cseresznyepaprikával együtt.
Ezután beállítjuk az ízeket. A halhús forrásától számított fél óra múlva elkészült a halászlé.
A halászlé készítésével párhuzamosan, lobogó sós vízben kifőzzük a „Gyermelyi" gyufatésztát. (A maradék bort meginni!)
Tálalása: A szeleteket külön tálcára tesszük és a lét a tésztára öntjük, vagy külön tálaljuk.
Szólj hozzá a fórumon!
További étterem – gasztronómia ajánlatok: etterem.mconet.biz
Hozzávalók: Végy 3 kg halat, 75 %-a ponty legyen (ha szomjas vagy, igyál hozzá száraz vörösbort). Kilónként számolj hozzá 1 nagy fej vöröshagymát, egy púpozott evőkanál édes-nemes őrölt piros paprikát, ízlés szerint sót, 4-5 db erős cseresz-nyepaprikát vagy „Univer" Erős Pistát, a halászléhez „Gyermelyi" gyufatésztát (ha szomjas vagy, igyál hozzá száraz vörösbort).
A halászlé előkészítése: A megtisztított halat beirdaljuk, felszeleteljük, besózzuk. Legalább egy órát állni hagyjuk. A halikrát, tejet külön rakjuk, nem sózzuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk (ha szomjas vagy, igyál hozzá száraz vörösbort).
Főzése: A bográcsba belerakjuk a halszeleteket, a kockára vágott hagymát, majd felöntjük vízzel (kg-onként 1,1 vagy 1,2 literrel a bogrács nagyságától függően). Alágyújtunk és erős lángon főzzük, hadd lobogjon a lé. Hagyjuk forrni és amikor a habját elforrta, beleszórjuk a törött paprikát. A belsőség 15-20 perc elteltével kerüljön a bográcsba a cseresznyepaprikával együtt.
Ezután beállítjuk az ízeket. A halhús forrásától számított fél óra múlva elkészült a halászlé.
A halászlé készítésével párhuzamosan, lobogó sós vízben kifőzzük a „Gyermelyi" gyufatésztát. (A maradék bort meginni!)
Tálalása: A szeleteket külön tálcára tesszük és a lét a tésztára öntjük, vagy külön tálaljuk.
Szólj hozzá a fórumon!

További étterem – gasztronómia ajánlatok: etterem.mconet.biz