2009. 08. 01. - 19:11

Bográcsos székelykáposzta - Bográcsos recept

Az erdélyi népi konyha remeke - gondolná a beavatlan - holott nincs köze sem Erdélyhez, sem a székelyekhez. Ez a rendkívül népszerű, egyszerű és ízletes étel a múlt század közepén született, és a keresztapja maga Petőfi Sándor vala.

Még több bográcsos recept!

 

Akkortájt történt, hogy Székely József főlevéltáros betért az egyik pesti vendéglőbe ebédelni... S mivel már meglehetősen késő volt, és a korcsmáros már csak egy fél adag savanyúkáposzta-főzelékkel, és egy fél adag sertéspörkölttel rendelkezett, az éhes vendég ezeket összeöntette. A rögtönzés - ma már mondhatjuk - igen jól sikerült, s miután híre ment az innovációnak, Petőfi - aki szintén a törzsvendégek közé tartozott - legközelebb ugyanezt az ételt rendelte. Ő nevezte el Székely-káposztának.

 

Bográcsos székelykáposzta
Hozzávalók 25 főre:

3 kg lapocka

3,5 kg savanyú káposzta

1 pár házikolbász

némi füstölt dolog, ha akad a háznál

fél kg hagyma

fűszerpaprika (kb. fél deci)

bors

némi zsiradék



Elkészítés: Egy kevés zsiradékon (zsír vagy olaj) az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük. Amikor már üveges, beleszórjuk a fűszerpaprikát, majd beleszórjuk a kockára vágott húst és füstölt húst, kavarunk rajta egyet, és kevés vízzel feleresztjük. Továbbiakban, mint pörköltet készítjük, azaz zsírjára lepirítjuk, majd újból egy kis vizet adunk hozzá. Amikor már a hús megpuhult, beletesszük a karikára vágott kolbászt is. Majd a káposztát megkóstoljuk és igény, illetve szükség szerint az egészet vagy egy részét átmossuk vízzel, és ráöntjük a húsra. Kb. 15 percet még főzzük a káposztával. Tálalás tejföllel és friss fehér kenyérrel.

 

Étterem Online - www.etterem.us

Szólj hozzá a fórumon!

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.