Bográcsos székelykáposzta - Bográcsos recept
Az erdélyi népi konyha remeke - gondolná a beavatlan - holott nincs köze sem Erdélyhez, sem a székelyekhez. Ez a rendkívül népszerű, egyszerű és ízletes étel a múlt század közepén született, és a keresztapja maga Petőfi Sándor vala.
Akkortájt történt, hogy Székely József főlevéltáros betért az egyik pesti vendéglőbe ebédelni... S mivel már meglehetősen késő volt, és a korcsmáros már csak egy fél adag savanyúkáposzta-főzelékkel, és egy fél adag sertéspörkölttel rendelkezett, az éhes vendég ezeket összeöntette. A rögtönzés - ma már mondhatjuk - igen jól sikerült, s miután híre ment az innovációnak, Petőfi - aki szintén a törzsvendégek közé tartozott - legközelebb ugyanezt az ételt rendelte. Ő nevezte el Székely-káposztának.
Bográcsos székelykáposzta
Hozzávalók 25 főre:
3 kg lapocka
3,5 kg savanyú káposzta
1 pár házikolbász
némi füstölt dolog, ha akad a háznál
fél kg hagyma
fűszerpaprika (kb. fél deci)
só
bors
némi zsiradék
Elkészítés: Egy kevés zsiradékon (zsír vagy olaj) az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük. Amikor már üveges, beleszórjuk a fűszerpaprikát, majd beleszórjuk a kockára vágott húst és füstölt húst, kavarunk rajta egyet, és kevés vízzel feleresztjük. Továbbiakban, mint pörköltet készítjük, azaz zsírjára lepirítjuk, majd újból egy kis vizet adunk hozzá. Amikor már a hús megpuhult, beletesszük a karikára vágott kolbászt is. Majd a káposztát megkóstoljuk és igény, illetve szükség szerint az egészet vagy egy részét átmossuk vízzel, és ráöntjük a húsra. Kb. 15 percet még főzzük a káposztával. Tálalás tejföllel és friss fehér kenyérrel.
Étterem Online - www.etterem.us
Szólj hozzá a fórumon!