Élménybeszámoló-avagy Nagyszakácsi a zsűri szemével

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség újra szakmai védnökséget vállalt a verseny felett, miután sikerült megállapodást kötni a verseny szervezőivel. A megállapodás alapvető célja a verseny szakmai rangjának visszaállítása volt.
Ajánlatos volt a korabeli eszközök, edényzet, konyhatechnológia használata. A főzőhelyek és a tálalóasztal dekorálásáról a versenyzőknek kellett gondoskodniuk, az oda nem illő giccses dekorációkat és a műanyagokat használó versenyzők munkáját lepontozta a zsűri. A tálalás kritériumaként csak ehető anyagok használata volt elfogadott az ételek díszítésénél.
Az ételek elbírálásánál legfontosabb szempont a kitűnő, harmonikus íz, az étvágygerjesztő, kreatív tálalási mód, amely feledhetetlen gasztronómiai élményt kellett hogy nyújtson a mai kor emberének is. Ez az idei versenykiírásban kiemelt szempontként jelent meg. Ennek teljesülése esetén az összes pontszám 40 %-át adhatta a zsűri.
Az a versenyző csapat, aki nem a versenykiírásának megfelelően készítette el ételeit, esélytelenné vált a verseny megnyerésére.
A zsűri döntése alapján a következő eredmények születtek:
A verseny első helyezettje, és az azzal járó 500000 Ft-ot,
Fűszerszámosok Szakács Baráti Köre nyerte, Konyári Sándor szakács, segítői Parádi Tibor, Oláh Attila.
Így a 2009. évben Királyi Szakács címet Konyári Sándor nyíregyházi szakács kapta, valamint a címmel járó arany pecsétgyűrűt.

Győztesek - középen Konyári Sándor
A második helyezett és a 300000 Ft-ot nyerte: a hévízi Romantik Hotel Kis Helikon csapata.
A csapat vezetői: Prikryl József és Nemeskövi Dénes, segítőik Molnár Péter, Ács István, Müller Katalin.
Második helyezettek
A harmadik helyezettnek járó 200000 Ft-ot,
Buda Udvaroncai nevű csapat vihette haza, élükön a budapesti Zilah Kávéház konyhafőnöke Szűcs Sándor, segítői Lajos Gábor, Bogár Zoltán.
Harmadik helyezettek
A versenyző csapatok a versenyt megelőzően komoly kutatómunkát folytattak annak érdekében, hogy hiteles, korhű ételek készüljenek. Így a korhűségért, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség különdíját a Muskátlis Vendéglő és Kemencés Udvar csatpata kapta. Vezetőjük, Nőth Lenke szakács.
Nőth Lenke a MNGSZ különdíjasa

Királyi Asztal megterítése
A szakács zsűri tagjai, Varga Károly mesterszakács, Meszes István adjunktus, a Kodolányi János főiskola tanára és Kocsonya Kálmán mesterszakács.
A Királyi szakácsok versenye mellett zajlott a Királyi borászok versenye. A borászok versenyét az egri Gál Lajos borász nyerte és a Királyi Borásznak járó arany pecsétgyűrűt is. A második helyen Szende Gábor Villányból, míg a harmadik helyen a somlói Csordás-Fodor pincészet végzett.
A borászok versenyén a borokat Szikora Zoltán és Somlai Attila pohárnokok bírálták.

Gratulálunk a helyezést elért versenyzőknek és köszönjük valamennyi versenyzőnek az áldozatos munkáját!
Köszönetünket fejezzük ki Kövér Istvánnak, Nagyszakácsi község polgármesterének, Császár-Bíró Jánosnak a Királyi Szakácsok Nyomdokán Hagyományőrző Egyesület elnökének, hogy munkájukkal nagyban hozzájárultak a verseny színvonalas lebonyolításához!
Kocsonya Kálmán
a Szakács zsűri elnöke