2009. 09. 01. - 10:45

Élménybeszámoló-avagy Nagyszakácsi a zsűri szemével

Élménybeszámoló-avagy Nagyszakácsi a zsűri szemével
Nagyszakácsi község immáron 17. alkalommal adott helyszínt a reneszánsz hagyományokra épülő gasztronómiai versenynek, a Királyi Szakácsok versenyének.
A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség újra szakmai védnökséget vállalt a verseny felett, miután sikerült megállapodást kötni a verseny szervezőivel. A megállapodás alapvető célja a verseny szakmai rangjának visszaállítása volt.
Az átdolgozott versenykiírása is e célt szolgálta, aminek alapján a zsűri értékelte a versenyen nyújtott teljesítményt. Így többek között a korhű ruházatot, a megjelenést, a dekorációt is, de az nem befolyásolta az ételek értékét. A túlzott pazarló és méregdrága alapanyagok használata nem számított előnynek.
Ajánlatos volt a korabeli eszközök, edényzet, konyhatechnológia használata. A főzőhelyek és a tálalóasztal dekorálásáról a versenyzőknek kellett gondoskodniuk, az oda nem illő giccses dekorációkat és a műanyagokat használó versenyzők munkáját lepontozta a zsűri. A tálalás kritériumaként csak ehető anyagok használata volt elfogadott az ételek díszítésénél.
Az ételek elbírálásánál legfontosabb szempont a kitűnő, harmonikus íz, az étvágygerjesztő, kreatív tálalási mód, amely feledhetetlen gasztronómiai élményt kellett hogy nyújtson a mai kor emberének is. Ez az idei versenykiírásban kiemelt szempontként jelent meg. Ennek teljesülése esetén az összes pontszám 40 %-át adhatta a zsűri.
Az a versenyző csapat, aki nem a versenykiírásának megfelelően készítette el ételeit, esélytelenné vált a verseny megnyerésére.

A zsűri döntése alapján a következő eredmények születtek:
A verseny első helyezettje, és az azzal járó 500000 Ft-ot,
Fűszerszámosok Szakács Baráti Köre nyerte, Konyári Sándor szakács, segítői Parádi Tibor, Oláh Attila.
Így a 2009. évben Királyi Szakács címet Konyári Sándor nyíregyházi szakács kapta, valamint a címmel járó arany pecsétgyűrűt.



Győztesek - középen Konyári Sándor

 

A második helyezett és a 300000 Ft-ot nyerte: a hévízi Romantik Hotel Kis Helikon csapata.
A csapat vezetői: Prikryl József és Nemeskövi Dénes, segítőik Molnár Péter, Ács István, Müller Katalin.

Második helyezettek


A harmadik helyezettnek járó 200000 Ft-ot,
Buda Udvaroncai nevű csapat vihette haza, élükön a budapesti Zilah Kávéház konyhafőnöke Szűcs Sándor, segítői Lajos Gábor, Bogár Zoltán.

 

Harmadik helyezettek

 

A versenyző csapatok a versenyt megelőzően komoly kutatómunkát folytattak annak érdekében, hogy hiteles, korhű ételek készüljenek. Így a korhűségért, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség különdíját a Muskátlis Vendéglő és Kemencés Udvar csatpata kapta. Vezetőjük, Nőth Lenke szakács.


 

Nőth Lenke a MNGSZ különdíjasa

 

Kecskeméti asztal előkészítése

 

A nagyatádi versenyző liktáriumot készít


A nyíregyházi versenyző

 

Nyíregyházi menü kártya

 

 

Romantik Hotel menü kártyája

 

 

Kóstoló adagok a zsűri részére, Nemeskövi Dénes tálalásában

 

Fácán pástétom

 

 

Tatai Régió versenyzője bemutatja a versenymunkát

 

Ünnepélyes díjátadásra készülődve

 

Királyi Asztal megterítése


A szakács zsűri tagjai, Varga Károly mesterszakács, Meszes István adjunktus, a Kodolányi János főiskola tanára és Kocsonya Kálmán mesterszakács.
A Királyi szakácsok versenye mellett zajlott a Királyi borászok versenye. A borászok versenyét az egri Gál Lajos borász nyerte és a Királyi Borásznak járó arany pecsétgyűrűt is. A második helyen Szende Gábor Villányból, míg a harmadik helyen a somlói Csordás-Fodor pincészet végzett.
A borászok versenyén a borokat Szikora Zoltán és Somlai Attila pohárnokok bírálták.


 

Zsűri (Meszes István, Varga Károly, Kocsonya Kálmán, Somlai Attila, Szikora Zoltán, Prohászka Béla)

 

Gratulálunk a helyezést elért versenyzőknek és köszönjük valamennyi versenyzőnek az áldozatos munkáját!
Köszönetünket fejezzük ki Kövér Istvánnak, Nagyszakácsi község polgármesterének, Császár-Bíró Jánosnak a Királyi Szakácsok Nyomdokán Hagyományőrző Egyesület elnökének, hogy munkájukkal nagyban hozzájárultak a verseny színvonalas lebonyolításához!

 

Kocsonya Kálmán
a Szakács zsűri elnöke

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.