Étterem - Gasztronómia olvasnivaló: Ízes húsvéti hagyományok

Az ünnep áldozati étele, a húsvéti bárány, amely Krisztust jelképezi. A legrégebbi húsvéti eledelek közé tartozik a tojás, ami az újjászületés jelképe. A sonka a parasztélet gazdasági és kultikus rendje következtében vált már igen rég óta jellegzetes húsvéti eledellé. A tojást hozó nyúl hagyománya Magyarországon úgy 120 éve terjedt el. A szapora nyúl – a tojás mellett – a termékenységet szimbolizálja.
A Húsvéthoz - ugyanúgy, mint a Karácsonyhoz - hozzátartoznak az ünnepi finomságok, nagy lakomázások, a vendégjárás. Azonban a húsvéti ünnepek alatt éppúgy fontos odafigyelni a mértékletes, változatos táplálkozásra, mint a karácsonyi ünnepek alatt. A férfiaknak nem kell minden „locsolkodási állomáson” az összes fogást végigenni, a nőknek pedig nem kell minden vendéggel együtt enni - ugyanis az ilyen bőséges lakmározásokat követően könnyen jelentkezhetnek epepanaszok vagy gyomorfájdalmak. Érdemes tehát ezek megelőzése érdekben a mértékletes táplálkozás szabályait betartani.
A Húsvét megünneplése a VIII. század óta vált általánossá. A X. századtól fogva az ételszentelés is hozzátartozik a húsvéti szertartásokhoz. Ilyenkor a húsvéti sonkát, bárányt, kalácsot, tojást, sőt még a bort is a templomba viszik szentelni a hívők. A megszentelt húsvéti ételek megvédték a híveket a hosszú böjt után a mértéktelenség kísértésétől. |
Szólj hozzá a fórumon!
További étterem – gasztronómia ajánlatok: etterem.mconet.biz
Étterem – gasztronómia linkajánló: etteremlink.mconet.biz
Küldjön képeslapot ismerősének!: kepeslap.mconet.biz
A hír támogatója:
Weblap gyártás, Honlap készítés, Weblap menedzselés.
Pl.:Klíma DVD Hotel Autó Ingatlan Egészség Számítógép Kereső optimalizálás
Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: www.mconet.biz; www.mconet.hu
Szeretné Pr cikkét megjelentetni az Étterem Online-on? Kérjen árajánlatot!
