2009. 09. 03. - 16:09

Hírek Calgaryból, a WorldSkills junior világverseny helyszínéről:

Hírek Calgaryból, a WorldSkills junior világverseny helyszínéről:

Elkezdődött a verseny, melyre igen sok fiatal várt már a világ minden részéről. Az izgalom magyarországi idő szerint holnap, 2009. szeptember 2.-án délután 4 órakor hága a tetőfokára, mely kanadai idő szerint a verseny kezdetét reggel 8 órát jelnet majd.

Drukkoljunk a magyar csapat két gasztronómiai ifjú képviselőjének Tapaszi Nikoletta cukrásznak és Berki Zsolt szakácsnak.


Ez az a verseny, ahol a világ fiatalja szakmai tudásukat mérik össze egy négy napos versenyen. A magyar csapat az idei verseny alkalmával több, újonnal felvett szakmával is bővült, köztük a szakácssal és a cukrásszal. A versenyzők szombaton hajnalban indultak a nagy útra Kanadába, és a két fiatal, akiknek drukkolnunk kell,
Tapaszi Nikoletta cukrász

(akit a Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és Mihályi László készített fel)
 
 

és Berki Zsolt szakács

(felkészítője Varga Károly mesterszakács).

2008_003k_146_20090903155623_202.jpg






Mindemellett, természetesen drukkolunk valamennyi versenyzőnek, aki hazánkat képviseli  Calgaryban, és jó munkát kívánunk a Skillshungary és az NSZFI képviselőinek is!


A híreket folyamatosan kapjuk Tóth Tamástól, aki szakács szakértőként utazott ki Kanadába (minden szakmában delegálni kell egy szakértőt is). Levele itt olvasható:



"Tisztelt Címzettek,


Ezúton szeretném közölni veletek, hogy sorsolás útján Zsolti csötörtökön és szombaton fog szerepelni. Így a meglepetés kosár lesz az első feladata.
Szintén sorsolás szerint a kacsa modul lett törölve.
Kérlek benneteket, hogy a szorítsatok nekünk a fent említett napokon(hozzátok képest 8 órával visszább vagyunk). A verseny körülményei nagyon jók mind technikkai mind átláthatósági szempontokból.


Üdvözlettel,

Tóth Tamás"





Ez azt jelenti, hogy Zsolti a második csoportba került . A WorldSkills versenyen legnagyobb számban megrendezendő szakma a szakács, így a 33 indulót két csoportba osztották - sorsolták (17 teljesen felszerelt konyhát tudtak felépíteni a szervezők, mely hatalmas munka és összeg így is!) és a más szakmákkal ellentétben, nem 4 napon keresztül versenyeznek, hanem 2-2 nap alatt teljesítik az előírt 6 modult. Ez komoly koncentrációt és tehert is jelent a versenyzők számára, így sokat jelent a felkészültség mellet az is, hogy ki-mennyire bírja a feszültséget és a rá nehezedő terhet.


Zsolti ezek szerint, a második és negyedik napon versenyez
(2009. szeptember 03. és 05.).


A második napon kell bemutatnia (2009. szeptember 03. magyarországi idő szerint 16:30):
  • a meglepetéskosarat (7-es modul), melyre 3:30 óra áll rendelkezésre,
  • következik egy 1:15 órás szünet és ebéd, mely idő alatt még a konyhát is rendbe kell tenniük maguk után,
  • majd jön a bárány (4-es modul), melyre 2:30 óra van,
  • következik megint egy félórás szünet, mely idő alatt megint rendbe kell tenniük a konyhát és enniük is kell,
  • és jön az utolsó feladat aznapra, a meleg desszert (6-os modul), melynek elkészítésére 2:00 órát kapnak.
(Ezt a feladatsort az egyes csoport a harmadik napon készíti el, 
amíg a kettes csoport, Zsoltiéké pihenő napon van.)



A negyedik napon kell bemutatnia (2009. szeptember 05. magyarországi idő szerint 16:30): :
  • a meleg hal előételt - lazac (2-es modul), melyre 2:30 óra áll rendelkezésre,
  • következik egy 1:00 órás szünet és ebéd, mely idő alatt még a konyhát is rendbe kell tenniük maguk után,
  • majd jön a fingerfood (1-es modul), melyre 2:30 óra van,
  • következik megint egy félórás szünet, mely idő alatt megint rendbe kell tenniük a konyhát és enniük is kell,
  • és jön az utolsó feladat aznapra, a mini desszert (5-ös modul), melynek elkészítésére 2:00 órát kapnak.
(Ezt a feladatot az egyes csoport az első napon készíti el, 
amíg Zsolti csoportja pihenőnapon van.)



Mint láthatjuk, a feladatsor igen komoly, és megterhelő. Várjuk a fejleményeket és híreket.
Természetesen, amint frissebb információhoz jutunk, azonnal feltesszük honlapunkra.



Berki Zsolt bemutatkozása:

Berki Zsolt vagyok. Kecskeméten születtem 1988.május 11-én. 2006-ban érettségiztem, majd rá két évre vendéglátó szakmenedzser képesítést és német középfokú szakmai nyelvvizsgát szereztem. Életem hivatásául a szakács szakmát választottam, amit szintén 2008-ban végeztem el. Számos versenyen vehettem részt, de ezek közül a 2008 októberében megrendezett erfurti szakács és cukrászművészeti olimpia volt a legjelentősebb. A Budapesti Gazdasági Főiskola regionális válogatottjának kerettagjaként, valamint egyéni versenyzőként kerültem ki Erfurtba, ahonnan egy egyéni ezüstéremmel és egy diplomával tértem vissza. Olimpiai eredményeim után miniszteri elismerésben részesültem. Szerencsésnek mondhatom magam, ugyanis a családom minden téren támogat, amely nélkül nem jöhetnének létre ezek a "megmérettetések", valamint a munkatársak és a Séfem részéről is megkapom a kellő támogatást ahhoz, hogy megvalósítsam az elképzeléseimet és kiélhessem kreativitásomat. A World Skills magyarországi selejtezője után nem is mertem volna gondolni, hogy én leszek az aki képviselni fogja Magyarországot a Kanadai döntőn. Ez óriási lehetőség egy korombeli szakácsnak, amivel élni kell, nagy erőfeszítések és áldozatok árán is.


dsc_1760_443_20090903155632_419.jpg


Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.