Piroska Csárda - Székelyföldet idézi Gyenesdiáson

Az utazót rabul ejtik a fenyvesek borította hegycsúcsok, a szilaj hegyi patakok, a völgyekben megbúvó tavak, lápok, és az itt élők vendégszeretete. Erdélyben egy étkezés, soha nem csak az ételről szól.
A rét fűszernövényeivel gazdagított levesek, a pergetett mézzel készült tészták, az erdők gombáival ízesített készételek, az ezer ízű mártások minden cseppje üzenet a földtől, a széltől, a fenyvesek illatától és a napsugártól. Ezt varázslatot szeretnénk elhozni Önöknek kedves vendégeink, ide a Balaton partjára.
Közel a Balaton szinte mindenhez, itt Gyenesdiáson, úgyhogy a fürdőruhás emberek, szörfdeszkát cipelő komoly családfők és homokozó játékoktól roskadozó családanyák itt megszokott látványelemnek számítanak, akár csak a legtöbb házon fityegő kis tábla - Zimmer Frei. Valami azonban mégis megállásra késztetett, méghozzá egy kedves zsindelyes kis ház, hívogató, gazdagon faragott székelykapuval, rajta jól olvashatóan: Piroska Csárda. Nem lehet csak úgy elsétálni mellette, hiszen a kitárt ajtószárnyak, oly barátságosan tessékelik be a vendéget. Az étterem pont olyan, amilyennek elképzeltem, faragott fa bútorok, és sok személyes családi relikvia látszik, a csárdagazda szívét, lelkét beleadta kis vendéglőjébe. Az étlapon igazi székely különlegességek is megjelennek, úgy mint a csorba néven ismert savanykás erdélyi húsgombócleves, de van itt bakonyi bicskás pecsenye és bélszínjava erdei gombával. Az előételek között olyan gyöngyszemekre akadtam, mint a ponty-ikrakrém, vagy a majonézes padlizsánkrém pirítóssal. Az ínyenceket külön gourmet menü szögezi a kékfestővel takart asztalkákhoz, higgyék el nem alaptalanul. Jó volt itt a Piroskában elidőzni, valahogy egy pillanatra el is felejtettem, hogy egy turistáktól hemzsegő Balaton-parti üdülőhelyen vagyok, és nem a Hargita lábánál egy szépséges székelyföldi kisvendéglőben.
Szólj hozzá a fórumon!