2009. 07. 19. - 10:52

Piroska Csárda - Székelyföldet idézi Gyenesdiáson

Piroska Csárda - Székelyföldet idézi Gyenesdiáson

Az utazót rabul ejtik a fenyvesek borította hegycsúcsok, a szilaj hegyi patakok, a völgyekben megbúvó tavak, lápok, és az itt élők vendégszeretete. Erdélyben egy étkezés, soha nem csak az ételről szól.

Még több balatoni csárda->Kattints!

Az asztalnál mindig beszélgetnek, s nem csupán konyháról, asztalról, pincékről , hanem a gazdag történelmi múltról, az elgondolkodtató jelenről és a megjósolhatatlan jövőről. Az erdélyi konyha vegyes, mint a népek, amelyek lakták, mint a történelem, ami oda-vissza vonulgatott rajta, mint az élmények, amelyekkel ma találkozunk, és mint az érzelmek, amelyekkel hazatérünk. Egyszerű és őszinte, szegény és becsületes, hagyományos. Az erdélyi konyha ízeinek, zamatainak egyedülálló varázsát az élteti, hogy soha nem szakadt el a természettől.

 

Piroska Csárda - Székelyföldet idézi Gyenesdiáson

A rét fűszernövényeivel gazdagított levesek, a pergetett mézzel készült tészták, az erdők gombáival ízesített készételek, az ezer ízű mártások minden cseppje üzenet a földtől, a széltől, a fenyvesek illatától és a napsugártól. Ezt varázslatot szeretnénk elhozni Önöknek kedves vendégeink, ide a Balaton partjára.

Közel a Balaton szinte mindenhez, itt Gyenesdiáson, úgyhogy a fürdőruhás emberek, szörfdeszkát cipelő komoly családfők és homokozó játékoktól roskadozó családanyák itt megszokott látványelemnek számítanak, akár csak a legtöbb házon fityegő kis tábla - Zimmer Frei. Valami azonban mégis megállásra késztetett, méghozzá egy kedves zsindelyes kis ház, hívogató, gazdagon faragott székelykapuval, rajta jól olvashatóan: Piroska Csárda. Nem lehet csak úgy elsétálni mellette, hiszen a kitárt ajtószárnyak, oly barátságosan tessékelik be a vendéget. Az étterem pont olyan, amilyennek elképzeltem, faragott fa bútorok, és sok személyes családi relikvia látszik, a csárdagazda szívét, lelkét beleadta kis vendéglőjébe. Az étlapon igazi székely különlegességek is megjelennek, úgy mint a csorba néven ismert savanykás erdélyi húsgombócleves, de van itt bakonyi bicskás pecsenye és bélszínjava erdei gombával. Az előételek között olyan gyöngyszemekre akadtam, mint a ponty-ikrakrém, vagy a majonézes padlizsánkrém pirítóssal. Az ínyenceket külön gourmet menü szögezi a kékfestővel takart asztalkákhoz, higgyék el nem alaptalanul. Jó volt itt a Piroskában elidőzni, valahogy egy pillanatra el is felejtettem, hogy egy turistáktól hemzsegő Balaton-parti üdülőhelyen vagyok, és nem a Hargita lábánál egy szépséges székelyföldi kisvendéglőben.

 

Csárda Online

Szólj hozzá a fórumon!

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.