2019. 02. 26. - 10:20

3 egyszerű módszer, amivel a jóga segít a fogápolásban

3 egyszerű módszer, amivel a jóga segít a fogápolásban

A fogak egészségének fenntartásához olykor érdemes kipróbálni természetes módszereket – tudtuk-e azonban, hogy erre a jóga pózok is képesek? A kérdés az, hogyan?

Fogfájás gyötör az éjszaka közepén? Mielőtt bejutunk a fogorvoshoz, érdemes házi praktikákkal is kipróbálni a fájdalom csillapítását. Ilyen a fokhagyma,a méz, a bors és a szegfűszeg, melyek átmenetileg sokat segíthetnek.
 
A jóga segítségével is enyhíthetjük azonban a fájdalmat. Hatékony szerepe nemcsak abban rejlik, hogy javítja a rugalmasságot és egyensúlyt hoz létre a szervezetben. A jóga a fogászati egészséget is támogatja. Terápiás, stresszoldó előnyökkel bír – de hogyan kapcsolódik ez a fogak állapotához?
 
Dr. Rohit Sabharwal fog- és ínyszakértő, jógaiskolai oktató elmondta: tanulmányok mutatták ki, hogy a kevésbé stresszes emberekre kevésbé jellemzők a fogászati problémák. A stresszesek azonban hajlamosabbak elhanyagolni a fogaikat és elfeledkezni a megfelelő fogászati ellenőrzésről, ellátásról.
 
A jóga gyakorlatokkal is elő tudjuk segíteni a fogak egészségét
A jóga gyakorlatokkal is elő tudjuk segíteni a fogak egészségét
 
A mentális betegségben szenvedőkre különösen jellemző, hogy csikorgatják a fogaikat – mely idővel meggyengíti az elülső fogakat, s azok érzékennyé válnak hidegre és melegre. A probléma akár fejfájást is okozhat, valamint fájó állkapocs lehet az eredménye, mivel az állkapocs izmai túl sokat dolgoznak – a fájdalom mellett pedig akár torzulás is bekövetkezhet.
 
Egyes jóga gyakorlatok rendszeresen végezve képesek arra, hogy a fogorvosnál tett látogatást megelőzzük.
 
1.Sukshma jóga szájápoláshoz: a gyakorlat lényege, hogy nyissuk és zárjuk az állkapcsokat – illetve masszírozzuk az alsó állkapcsot. A masszázs segít a stressz csökkentésében az állkapocs vonala körül és enyhíti a fájdalmat. Az alsó állkapocs oldalirányú masszírozásának hasonló a hatása.
 
2.A nyelv mozgatása: érintsük a nyelvet a szájpadhoz középen, és adjuk ki a következő hangot: „tah,tah,tah” – ez javítja a száj egészségét, közte a beszédet, a megértést, az elmét pedig a jelenben tartja. A dadogás gyógyítására is hasznosnak tartják.
 
3.Sheetkari Pranayama: szintén hatékony jóga gyakorlat. Hűtő jellegű pranayama – az íny egészségének fenntartásához, de a fogászati betegségek ellen is igen jónak tartják, a többi között a pyorrhea ellen, mely a fogak körüli szövet gyulladása.
 
Érdemes az alábbi módszereket alkalmazni használata során.
 
Üljünk kényelmesen, hunyjuk be a szemünket és próbáljuk megérinteni a nyelvünket felfelé.
 
Érintsük össze a felső és alsó fogsort. Majd nyissuk ki a szánkat és kezdjünk belélegezni az alábbi hangot kiadva: szíí-szíí.
 
Belégzés után csukjuk be a szánkat és lélegezzünk ki az orron át.
 
A műveletet 8-10 alkalommal ismételjük meg.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.