2019. 02. 28. - 10:30

3 további jóga gyakorlat a fog egészségének javítására

3 további jóga gyakorlat a fog egészségének javítására

A természetes módszerek mindig ajánlottak, bármilyen egészségügyi problémáról van szó – talán meglepő, de a jóga is kiválóan alkalmazható a fogak egészségének fenntartására.

Bár sokan elsősorban a hajlékonyságot és a szervezet egyensúlyban tartását vélik a jóga elsőszámú előnyének, ezen mozgásforma segítségével azonban hatékonyan távol tarthatjuk a fogproblémákat is. Nem kevés szerepe van ebben a stressz oldásának.
 
A cikk első részében három ászanával ismerkedhettünk meg, amelyek a fogak egészségét is segítenek fenntartani. Lássuk most a többit.
 
1.Khechari Mudra: a nyálmirigyek aktiválásának hatékony módja. A folyamat során a nyelv csúcsát a szájpadlás felé irányítjuk, majd egészen hátra, amennyire tudjuk – a szájat és a szemeket közben csukva kell tartani. Ez a mudra egyébként a vitalitás megőrzésére is kiváló.
 
A jóga gyakorlatokkal fenntartható a stresszmentesség és a fogak egészsége
A jóga gyakorlatokkal fenntartható a stresszmentesség és a fogak egészsége
 
2.A matsyasana, sarvangasana, ardhamatsyendrasana, paschimottanasana mind használható a pyorrhea esetén, amely a fogak körüli szövet gyulladását jelenti.
 
A matsyasana gyakorlásához feküdjünk a padlóra behajlított térdekkel, a talpak nyugodjanak a földön. Egyenesítsük ki a lábakat, tegyük le a karokat a padlóra mindkét oldalunkon. Emeljük meg a csípőnket, egyszerre csak egyik oldalon és tegyük a kezünket alá.
 
Behajlított könyökkel tartsuk el a testünket a padlótól. Ne feledjük közben a megfelelő belégzést és kilégzést. A fejünket fordítsuk hátrafelé. Tartsuk ki a pozíciót 5 számolásig.
 
A sarvangasana lényegében a gyertyaállás. A testsúlyt engedjük a vállakra, az állat húzzuk be a mellkashoz, a könyék érintse a padlót. Lélegezzünk lassan.
 
Az ardhamatsyendrasana gyakorlásához üljünk a földre. Két irányba is végezhető az ászana. Sarokülésből üljünk le jobb oldalra, a jobb lábfej külső oldala mellé. Az ülőcsontok maradjanak a padlón. Tegyük át a bal lábat a jobb fölött, a bal lábszár a jobb térd mellett simuljon a combhoz. A bal talp nyugodjon a földön. A jobb sarkat húzzuk a bal ülőgumó mellé, de ne üljünk rá.
 
Nyújtózzunk magasba a jobb karral - belégzésre - a fejtetővel is felfelé nyújtsuk magunkat. Kilégzésre fordítsuk el a törzsünket balra-hátra, a jobb karral fogjuk át a bal térdet, illetve combot.
 
A belégzés során a karral nyújtózzunk hátrafelé, a mellkas maradjon nyitva, egyenesítsük a vállövet, kilégzéssel helyezzük a talajra a bal tenyeret, a gerinc vonalába, annyira távol a törzstől, hogy a gerinc nyújtózva maradhasson. A vállöv legyen párhuzamos legyen a talajjal. Ezt követően belégzéssel a két kart felnyújtva forduljunk vissza a start helyzetbe.
 
A paschimottanasana tulajdonképpen intenzív előrehajlás a lábakra.
 
3.Népszerű jóga gyakorlat a felső fogak alsó fogakra nyomása, körülbelül 30 alkalommal végezve. A gyakorlattal a teljes ínyt masszírozzuk, nyállal borított nyelvünk segítségével.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.