2020. 10. 15. - 10:35

5 nyomós ok, hogy mindennap végezzünk fogselymezést! - 1.rész

5 nyomós ok, hogy mindennap végezzünk fogselymezést!  - 1.rész

A megfelelő szájhigiénia és a periodontális egészség úgy általában elősegíti a fizikai jólétet, ám nemcsak a különféle betegségeket előzi meg. Ki hinné, hogy a fogselymezés a magasság fenntartásához is hozzájárul?

Ki gondolná, hogy a fogselymezéssel nemcsak a fogaink közötti maradékokat távolítjuk el maradéktalanul, hanem elősegítjük a magasság megtartását, a csontritkulás elkerülését, a koraszülést, a hasnyálmirigyrákot, sőt akár az Alzheimer-kórt is?
 
Régi felfogás, hogy a periodontális betegség csak az ínyre van hatással. Az igazság az, hogy ez a betegség a születéstől a halálig számos módon befolyásolhatja egészségünket – testünk minden rendszere szorosan kapcsolódik egymáshoz, s ez a szánk egészségét illetően a legnyilvánvalóbb.
 
Lássuk, mi mindenre van hatással a gondos fogselymezés!
 
1.A gerinc kompressziója – alacsonyabbá válás
 
Hogyan segíthet a fogselymezés abban, hogy ne váljunk alacsonyabbá? A gerinc zsugorodásának folyamata a 60-as éveinkben veszi kezdetét. Az immunrendszer ilyenkor romlani kezd. A baktériumok, beleértve azokat, amelyek periodontális betegségekből származnak, bekerülnek a gerincfolyadékba és megfertőzik a korongokat.
 
Nagyon fontos a rendszeres fogselymezés - nem is hinnénk, mennyire
Nagyon fontos a rendszeres fogselymezés - nem is hinnénk, mennyire
 
Technikailag ennek neve discitis (az „itis” gyulladást jelent). Eredményeként a lemezek meggyengülnek, majd összenyomódnak. Eredményeképpen elkezdünk alacsonyabbak lenni, összemenni.
 
A kutatók magyarázata szerint a gerincfertőzések leggyakoribb oka egy másik fertőzés terjedése a véráramon keresztül, a test másik részéből.
 
Kiderült azonban, hogy mindennek a fordítottja is igaz: a magasabb embereknek gyakran jobb az egészségük, mint az alacsonyabbaknak. Miért? Egy ausztrál csoport kimutatta, hogy a kisebbre nőtt embereknek több periodontális betegségük van, mint magasabb társaiknak. Ennek egyszerű magyarázata az, hogy a növekedés igényeket támaszt a testükkel szemben.
 
Amennyiben a gyermekek száj-fertőzésekkel küzdenek, vagy bármilyen más, krónikus fertőzéssel, kevesebb energia jut a fizikai fejlődésre és a magasságra.
 
2.Hasnyálmirigyrák és fogselymezés
 
Lehetséges, hallottunk már a szájüregi fertőzés és a szív- és érrendszeri betegségek kapcsolatáról, kérdés azonban, mi a helyzet a hasnyálmirigyrák és a parodontális betegség közötti összefüggéssel?
 
A Harvard Közegészségügyi Iskola kutatócsoportja szerint a hasnyálmirigyrák alapkockázata 19/100 ezer ember, s ez a szám 61/ 100 ezerre nő a periodontális betegségben szenvedők esetében.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.