2020. 03. 31. - 10:35

5 tipp a laza tejfogak kezelésére

5 tipp a laza tejfogak kezelésére

A gyermekek tejfogai egy idő után meglazulnak, hiszen hamarosan át kell adniuk helyüket a tartósaknak. Igen ám, de mit érdemes kezdeni velük, amíg ki nem hullanak?

Ahhoz, hogy a felnőtt fogak kifejlődhessenek, a tejfogaknak el kell tűnniük. A folyamat azonban nem ennyire egyszerű. A szülők gyakran kérdik a fogorvosoktól, mi a legbiztonságosabb és legkevésbé fájdalmas módja annak, hogy a laza tejfogakat eltávolítsák?
 
A fogorvosok szerint az alábbi 5 módszer a leginkább célravezető.
 
1.Fog meglazítása: erőteljes, enyhe nyomással mozgathatjuk és elfordíthatjuk a fogat. Olyan, szilárd ételek rágása, mint például az alma, szintén kihúzhatja a fogat a helyéről.
 
2.A fog elzsibbasztása: helyi érzéstelenítő segítségével a laza fog területét el lehet zsibbasztani. A jeges nyalóka, a jégkocka, de még egy hideg rongy is segíthet megszüntetni a fájdalmat és a kellemetlenség-érzetet.
 
A tejfogak kivétele is legyen kíméletes
A tejfogak kivétele is legyen kíméletes
 
3.Legyünk óvatosak az eszközökkel: kerüljük a nagy sietséget, ne rontsunk rá a gyermekre azzal, hogy kihúzzuk a tejfogát, mert az megijesztheti. Alkalmazzunk kisméretű gézt és ujjunkkal nyomjuk ki a fogat a helyéről. A fogorvosok kis fogót használnak.
 
4.Tereljük el a gyermek figyelmét: beszélgessünk a csemetével arról, ami őt érdekli, vagy egyszerűen késztessük arra, hogy valami másra figyeljen. Számoljunk háromig és húzzuk ki kettőnél a fogát. Gyakran a fog már kinn van, mielőtt tudatosulna.
 
5.Bátorítsuk a gyermeket, hogy vegye ki a fogát maga: attól függően, mennyi idős a gyermek, illetve milyen mértékben laza a fog, a fogorvosok azt ajánlják, előnyös, ha a csemete maga húzza ki a saját fogát. Ők maguk tudják saját fájdalomküszöbüket s valószínűleg szokták is mozgatni a fogat.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.