2020. 08. 25. - 10:40

A babafogakat is védi a fluor tartamú víz

A babafogakat is védi a fluor tartamú víz

Az ivóvízben levő fluor csökkenti a súlyos fogszuvasodások kialakulását a babák fogai esetében is – derítették ki új-zélandi kutatók.

Noha napjainkban már széleskörben elterjedtek a fluor tartalmú fogkrémek, a fluorozott víz továbbra is jelentős előnyöket mutat a fogszuvasodások csökkentése terén – mondta el dr. Howard Pollick, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem Fogorvosi Iskolájának egészségtudományi klinikai professzora.
 
„A közösségi vízfluorozás a leghatékonyabb eszköz a száj egészségének megőrzésére és a problémáinak mérsékelésére. Különösen fontos ez a koronavírus-járvány idején, amikor csökkent a megelőző jellegű fogászati ​​szolgáltatásokhoz való hozzáférés” - fogalmazott Pollick az Amerikai Fogorvosok Szövetségének sajtóközleményében.
 
Ő maga nem vett részt a vizsgálatban, amelyhez a Philip Schluter, a Christchurch-i Canterburyi Egészségtudományi Egyetem munkatársa által vezetett kutatók közel 276 ezer gyermek adatait gyűjtötték össze Új-Zélandon. Átlagos életkoruk 4 év volt, a csemeték fele ennél fél évvel idősebb, másik fele fél esztendővel fiatalabb volt.
 
A gyermekek egy része olyan területen élt, ahol a víz tartalmazott fluort, míg a másik fele nem jutott hozzá az ivóvízen keresztül.
 
Babakorban is nagyon fontos a fluor-os víz a fogszuvasodás elkerülésére
Babakorban is nagyon fontos a fluor-os víz a fogszuvasodás elkerülésére
 
A kutatók megállapították, hogy azoknál a gyerekeknél, akik fluoros vizet ittak, kisebb eséllyel alakultak ki komoly fogszuvasodások, mint a többieknél.
 
A résztvevők egyébként az új-zélandi B4 iskolaellenőrző program részesei voltak 2010 júliusa és 2016 júniusa között.
 
„A csecsemőfogak korai elvesztése súlyos rendellenességeket válthat ki a tartós fogaknál” – hangsúlyozta dr. Leon Stanislav, az Amerikai Fogorvosok Szövetsége nemzeti fluoridációs tanácsadó bizottságának elnöke, aki hozzátette: szükségtelen trauma a gyermekek számára ilyen kicsi korban a szuvasodás kezelése.
 
A fogorvosok szövetsége tanácsadó bizottságának tagjai mind egyetértenek abban, hogy a babafogak nélkülözhetetlenek az elegendő tápanyag-ellátáshoz (fogás és rágás), s a megfelelő beszédfejlődéshez is. Igen fontosak ahhoz is, hogy megfelelő távolság alakuljon ki a fogak között és legyen hely a tartós fogak kifejlődéséhez.
 
A tanulmányt a JAMA Pediatrics közölte online.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.