2023. 05. 15. - 09:20

A csontvesztés és az arc megereszkedése is esélyes fogászati implantátum nélkül

A csontvesztés és az arc megereszkedése is esélyes fogászati implantátum nélkül

Tartunk tőle, hogy fogászati implantátumot készíttessünk, noha már jó ideje hiányzik egy vagy több fogunk? Ne késlekedjünk, mert komoly problémákat előzhetünk meg a beültetéssel.

Nem kevés ember küzd a fogai hiányával, vagy lenne szüksége egyéb fogproblémák miatt új fogakra, implantátumra. Sokan ódzkodnak tőle, nemcsak a költségek miatt, hanem azért is, mert a művelet műtéttel jár.
 
Nem érdemes azonban várni – ha csak lehet, válasszuk a fogászati implantátumot, mert számos egészségügyi előnyünk származik belőle.
 
Lássuk, azon kívül, amiről előző cikkünkben már szó esett, hányféle problémát előzhet meg a fogászati implantátum beültetése.
 
A csontvesztés és az arc megereszkedése is esélyes fogászati implantátum nélkül
A csontvesztés és az arc megereszkedése is esélyes fogászati implantátum nélkül
 
1.Az implantátumok tartósak, egy életen át kitartanak
 
A fogpótlási megoldások, például a foghidak legfeljebb 10 évig tarthatnak, ezután cserélni kell őket.  A műfogsorok élettartama rövidebb, legfeljebb 5-7 év, használattól és karbantartástól függően.
 
A fogászati implantátumok viszont előnyt élveznek a tartósság tekintetében. Megfelelő gondozás mellett hosszú élettartamúak és ritkán igényelnek cserét.
 
Számos előnyük van a többi protetikai megoldással szemben. Miért is érdemes a fogimplantátumot választani kezelésként?
 
-Az állcsontba behelyezett rögzítők vagy oszlopok, valamint a koronán lévő csavarok titánból készülnek, amely az egyik legtartósabb fém.
 
-A koronát vagy a fogprotézist tartós anyagokból készítik – ilyen például fémből, fém-olvasztott porcelánból vagy teljes kerámiából, így rendkívül ellenállóak az élelmiszerek, baktériumok és savas anyagok okozta károsodásokkal szemben.
 
-A megfelelő szájápolás növelheti a protézisek tartósságát, így azok egy életen át megtarthatók.
 
2.A fogimplantátumok megakadályozzák a csontvesztést
 
Ha az állcsontban üres, foghíjas helyek vannak, a stimuláció hiánya miatt ezeken a területeken csontkárosodás alakulhat ki.
 
Továbbá, amennyiben a fog kihúzása után a teret 1 év elteltével nem töltik fel, a csontterület akár 25 szézalékot is veszít térfogatából, s az idő múlásával a helyzet fokozatosan tovább romlik.
 
Megelőzés céljából erősen ajánlott fogászati implantátum beültetése, hogy helyreállítsa a stimulációt és megelőzze az állkapocs csonttérfogatának csökkenését.
 
3.A fogbeültetés az arc megereszkedését is meggátolja
 
Az arc megereszkedése az állcsont volumenvesztésének másik kellemetlen mellékhatása. Ahogy az arc alsó harmadrésze a csontvesztés miatt összeesik, az orr és az áll közötti távolság fokozatosan csökken.
 
Ezzel együtt olyan változások is jelentkeznek, mint például:
 
-Túl sok ránc alakul ki a száj körül
 
-Az ajkak vékonyodni kezdenek
 
-Az áll rendkívül hegyessé vagy megnyúlttá válik
 
-Idősebbnek néz ki az arc.
 
A fogászati implantátum azonban kitöltheti az üres területeket a szájban, miután az teljesen meggyógyult a kihúzási eljárások során.
 
A cikket folytatjuk.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.