2022. 06. 16. - 10:35

A fogfájás lett sok gyerek számára a második pandémiás gyötrelem

A fogfájás lett sok gyerek számára a második pandémiás gyötrelem

Egyes fiatalok a szájukban érzik is a koronavírus-járvány hatásait – a gyermekfogorvosok több szuvasodásról és súlyos fertőzésről számolnak be – mutattak rá amerikai kutatók.

Nem kevés gyermek szembesült a koronavírus-járvány alatt azzal, hogy a pandémia a szája és fogai egészségét is érinti. A gyermekfogorvosok egyre több szuvasodásos esettel találkoznak, de a súlyos fertőzések száma is igen nagy – akadt, aki még a műtőben is kezelést igényelt.
 
Sok szülő hezitált a fogorvosi rendelő felkeresése kapcsán – mondta el Cheen Loo, a Tufts Egyetem Fogorvostudományi Karának gyermekfogászatának professzora. A gyerekek kezelését egészen a közelmúltig halasztgatták, egyesek arra vártak, hogy a csemeték be legyenek oltva.
 
A szülők tétovázása párosult Amerikában azzal is, hogy kezdetben a fogászati rendelőket bezárták, majd csökkentett kapacitással működtek.
 
Sok gyerek a fogmosást is jobban hanyagolta a járvány idején
Sok gyerek a fogmosást is jobban hanyagolta a járvány idején
 
A Journal of the American Dental Association tanulmánya szerint annak valószínűsége, hogy egy gyermek fogorvoshoz fordul 2020-ban, 27 százalékkal volt kisebb, mint 2019-ben.
 
A helyzethez hozzájárult a cukros ételek és italok nagyobb mértékű fogyasztása, valamint a kevesebb fogmosás – ami az online iskola és a szokásos rutin megzavarásának „mellékterméke” –, ez pedig egyenes út a fogászati problémák kialakulásához.
 
Loo rámutatott, hogy a Tufts gyermekfogászati ​​klinikáján ma sokkal több fogszuvasodással és fertőzéssel találkoznak.
 
Ha nem kezelik a szuvasodást, fájdalmassá válhat, ami megnehezítheti a gyerekek számára a rágást, az alvást és az iskolában az odafigyelést is. Bakteriális fertőzéshez vezethet és könnyen lehet, hogy sürgősségi ellátást kell igénybe venni.
 
A koronavírus előtt a Tuftsban az észlelt sürgősségi gyermekgyógyászati ​​esetek 44 százaléka fogászati ​​fertőzés volt; a vírus megjelenése után azonban ez a szám 56 százalékra nőtt.
 
„Minden összefügg. A kezelés elhalasztása azért, mert félnek a járvány alatt a fogorvosi rendelőtől, csak súlyosbította a fertőzéseket” – mondta Alhanouf Alhussaini, a gyermekgyógyászati ​​osztály posztgraduális rezidense. Alhussaini, Loo és munkatársaik a gyermekgyógyászati ​​sürgősségi eseteket 2018 és 2021 között elemezték a Tuftsban.
 
„Fogászati ​​fertőzés akkor fordul elő, ha a szuvas üreget nem kezelik és mélyebbre kerül a fog idege irányába. Ez tályoghoz vezethet. Tünetei például láz vagy légzési nehézség, de akár életveszélyes szövődmények is előfordulhatnak. Olyan dolog ez, amellyel a szülőnek a lehető leghamarabb foglalkoznia kell” – hangsúlyozta Alhussaini.
 
Az élet lassan visszatér a korábbi kerékvágásba, s szerencsére a helyzet közel olyan, mint a Covid előtt volt – jegyezték meg a szakemberek.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.