2020. 07. 28. - 10:45

A fogszuvasodást okozó baktérium a vastagbélrák terjedését is elősegítheti

A fogszuvasodást okozó baktérium a vastagbélrák terjedését is elősegítheti

Megdöbbentő: a szájban levő baktérium, amely fogszuvasodást okoz, hozzájárulhat a vastagbélrák terjedéséhez is egy új tanulmány szerint.

A fogszuvasodást kiváltó baktérium egy új tanulmány alapján a vastagbélrák terjedését is elősegítheti. Erről a Science Signaling folyóirat számolt be 2020 júliusában.
 
A Fusobacterium nucleatumként említett baktériumok a véráramon keresztül jutnak be a test más szerveibe - fertőzésekhez vezetnek, s lehetővé teszik a rákos sejtek vándorlását vagy áttétképzését – írták meg a Virginia Technológiai Egyetem kutatói.
 
„Az ínygyulladást okozó szájfertőzéseket a szisztémás fertőzések, a szív- és érrendszeri betegségek, a terhességi problémák, a cukorbetegség, a rák és az Alzheimer-kór kockázati tényezőiként már azonosították - mondta a tanulmány társszerzője, Daniel J. Slade. - Potenciálisan elkerülhetjük a fertőzéseket, amennyiben megfelelő szájhigiéniát gyakorolunk. Ez ellenőrzés alatt tarthatja a fogplakkok, azaz a Fusobacterium nucleatum szintjét. A fogszuvasodáshoz vezető fertőzések kezelése kritikus megelőző intézkedés annak megakadályozására, hogy a baktériumok belépjenek a véráramba– tette hozzá.
 
A szájban is megtalálható baktériumok hozzájárulhatnak a vastagbélrák terjedéséhez
A szájban is megtalálható baktériumok hozzájárulhatnak a vastagbélrák terjedéséhez
 
Ezek a baktériumok nem okoznak vastagbélrákot – melyet elsősorban a helytelen étrenddel, a dohányzással és az erős alkoholfogyasztással kapcsolnak össze, valamint azzal, ha a betegség már előfordult az illető családjában. A szájban is fellelhető baktériumok inkább a „daganatosodásban” játszanak szerepet - mondta Slade.
 
A vastagbélrák betegséggel összefüggő halálesetek több mint 90 százalékát nem primer daganatok okozzák, amelyek átterjedtek a test más részeire.
 
Slade és kutatócsapata rákos sejttenyészetek felhasználásával megállapította, hogy a szájban előforduló baktériumok hozzátapadnak a betegség sejtjeihez és bejutnak a vastagbélbe.
 
Ennek eredményeként a rákos sejtek két fehérjét szabadítanak fel – ezek neve IL-8 és CXCL1 -, melyek segítenek az emberi immunrendszernek a fertőzések leküzdésében - mondta a kutató. A fehérjék jeleket továbbítanak a rákos sejtekhez, immunsejtekhez és más, a daganatokat körülvevő sejttípusokhoz, növekedést és terjedést okozva.
 
Slade és munkatársai kiemelték, hogy a Fusobacterium nucleatum szerepének meghatározása a vastagbélrák terjedésében elősegítheti a betegség új gyógyszeres kezelésének kidolgozását.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.