2021. 09. 02. - 10:20

A fogvesztés a mindennapi feladatokat is befolyásolhatja

A fogvesztés a mindennapi feladatokat is befolyásolhatja

A fogak elvesztése nemcsak azt gátolhatja, hogy az ember jóízűen egyen. Mindennapi tevékenységeink ellátása is zavart szenvedhet – állítja egy tanulmány.

Azoknak az időseknek, akik rendelkeznek természetes fogaik többségével, jobban megy a mindennapi feladatok ellátása – ilyen a főzés, egy telefonhívás lebonyolítása vagy a bevásárlás – mutattak rá a Londoni Globális Egyetem (UCL) és a Tokiói Orvosi és Fogászati ​​Egyetem kutatói.
 
A Journal of American Geriatrics Society szaklapban közölt tanulmány 5.631 felnőtt adatait elemezte, a résztvevők 50 és 70 év közöttiek voltak.
 
Korábbi tanulmányok szerint van kapcsolat a fogvesztés és a csökkent funkcionális kapacitás között, azonban ezekben nem állapítottak meg a szakemberek okozati összefüggést. Az új tanulmánnyal a kutatók ki akarta vizsgálni, milyen okozati hatást gyakorol a fogvesztés a napi tevékenységek elvégzésére.
 
Van összefüggés a fogvesztés és a csökkent funkcionális kapacitás között
Van összefüggés a fogvesztés és a csökkent funkcionális kapacitás között
 
Azután, hogy figyelembe vettek bizonyos tényezőket - így a résztvevők társadalmi-gazdasági helyzetét és rossz általános egészségi állapotát -, továbbra is úgy találták: független kapcsolat áll fenn a fogvesztés és a mindennapi feladatok elvégzése között.
 
A vizsgálathoz az alanyokat megkérdezték, hány természetes foguk maradt. Az idősebb felnőtteknek átlagosan legfeljebb 32 természetes foguk van, amelyek idővel elvesznek.
 
A 2014 és 2015 között gyűjtött adatok felhasználásával a kutatók megmérték a fogvesztés mindennapi képességekre gyakorolt hatását. Az aktivitások között szerepelt a főtt étel elkészítése, a bevásárlás, a telefonhívás bonyolítása, a gyógyszerek bevétele, a pénz kezelése és a kertészkedés is.
 
Ez a tanulmány az első, mely bizonyítékokat szolgáltat a fogvesztés mindennapos tevékenységekre gyakorolt hatásáról az idősebb felnőttek körében Angliában, ez a hatás pedig jelentős – fejtette ki Georgios Tsakos, az UCL Epidemiológiai és Egészségügyi Intézet professzora.
 
A kutatók úgy találták, a 10 természetes foggal rendelkező idősebb felnőttek 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvednek el nehézségeket a mindennapi élet legfontosabb tevékenységei közben, például élelmiszerek beszerzése, házi vagy kerti munka során, mint azok, akiknek 20 természetes foguk van.
 
Ez az összefüggés akkor is fennmaradt, amikor a szakemberek egyéb tényezőket is számításba vettek, így a résztvevők képzettségét, általános egészségi állapotát vagy éppen szüleik iskolai végzettségét.
 
A kutatók szerint a természetes fogak megléte a fogyatékosság és a halál késleltetésével jár. A fogvesztés kétségtelenül hatással van az ember másokkal való interakcióira, ami rontja az életminőséget, s természetesen rosszabb étrendet is jelenthet, kevesebb tápanyagban gazdag élelmiszer fogyasztásával.
 
A szakemberek ugyanakkor megjegyzik, hogy az eredményeket óvatosan kell értelmezni a tanulmány komplex kialakítása miatt. Több vizsgálatra van szükség a fogvesztés és a funkcionális képesség közötti esetleges kapcsolat további vizsgálatához.
 
A funkcionális kapacitás fenntartása érdekében nagyon fontos a természetes fogak minél további megőrzése – emelte ki dr. Yusuke Matsuyama első szerző. Mivel nagyon magas a fogvesztések aránya, a hatás jelentős.
 
A megfelelő szájhigiénia és egészséges fogak hatékony stratégia lehet abban, hogy megelőzzük vagy késleltessük a mindennapos funkcionális kompetencia elvesztését.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.