2021. 08. 10. - 10:20

A gyermek jó fogmosási szokásai összefüggnek az anya mentális jólétével

A gyermek jó fogmosási szokásai összefüggnek az anya mentális jólétével

Kulcsszerepet játszhat az édesanya megfelelő mentális egészsége abban, hogy egy gyermek jó fogmosási szokásokat alakít-e ki – derült ki egy új tanulmányból.

Jóval nagyobb szerepet játszhat az anya mentális jóléte abban, milyen fogmosási szokásokat alakít ki a gyermek, mint azt a kutatók korábban gondolták.
 
Nem újdonság: a napi kétszeri fogmosás rendkívül hatékony az egészséges fogazat és íny fenntartásában. A szakemberek ajánlása szerint fluoridot tartalmazó fogkrém szükséges ahhoz, hogy elkerüljük a fogszuvasodást, a fogak tömését vagy elvesztését – ezek a gondok már gyermekkorban is előfordulnak.
 
A szülők természetesen fontos szerepet játszanak abban, hogy a gyermek megfelelő fogápolási szokásokat sajátítson el.
 
Az anya mentális jóléte segít a gyermeknek is a jó fogmosási szokások kialakításában
Az anya mentális jóléte segít a gyermeknek is a jó fogmosási szokások kialakításában
 
A kutatók szerint Japánban aggasztóan magas a 3 év körüli gyermekek fogszuvasodásának aránya. A szülés utáni depresszió és/vagy a kötődési zavarok okozta szeretet hiánya akadályozza az anya képességét, hogy egészséges fogápolási szokásokat alakítson ki gyermeknél – ezt a kapcsolatot vizsgálták meg alaposabban a kutatók.
 
A dr. Shinobu Tsuchiya vezette kutatócsoport a Tohoku Egyetemi Kórházban végzett vizsgálatokat – nagyjából 80 ezer anya-csecsemő párost elemeztek.
 
Kiderült: azok a gyermekek, akiknek édesanyja szülés utáni depresszióban vagy kötődési rendellenességekben szenvedett, ritkábban mossák a fogukat. A csemeték fogmosásának gyakorisága azonban megnőtt, amennyiben az anyák erős ragaszkodást tanúsítottak gyermekeik iránt.
 
A kutatócsoport bízik benne, hogy kutatásuk elősegíti az anyák fokozottabb mentális támogatását és kezelését, valamint, hogy az orvosok figyelembe veszik ezeket e tényezőket a gyermekek száj- és fogápolásának értékelésénél.
 
„Az anya pszichológiai jóléte értékes szűrési információkat nyújt a gyermekkori fogszuvasodás magas kockázatának azonosításához” – jegyezte meg dr. Tsuchiya.
 
Jövőbeni tanulmányaiban Tsuchiya és kutatócsoportja egyéb, rossz környezeti hatásokat is megvizsgálna a száj egészségére nézve.
 
L.A.
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.