2021. 10. 12. - 09:45

A jobb szájhigiénia segíthet a súlyos koronavírus megfékezésében

A jobb szájhigiénia segíthet a súlyos koronavírus megfékezésében

A megfelelő fog- és száj​​higiénia hatékony fegyver lehet a súlyos Covid-19 ellen. Egy új tanulmány szerint csökkentheti a súlyos koronavírus-fertőzés kockázatát - különösen szívbetegség esetén.

Már több esetben kiderült, hogy amennyiben karbantartjuk szervezetünket, az életveszélyes koronavírus valószínűsége is kisebb.
 
Egy új tanulmány rámutatott, hogy a fogak és az íny gondos ápolása csökkenti a súlyos fertőzés kockázatát, különösen, ha szívbetegséggel küzd valaki.
 
Egy korábbi kutatás már felfedte, hogy van összefüggés a rossz szájhigiénia és a megnövekedett gyulladás, valamint a szívbetegség között. A Covid-19 súlyosságát szintén kapcsolatba hozták a gyulladásos válasszal – emelték ki a kutatók.
 
A fogak és az íny gondos ápolása csökkenti a súlyos fertőzés kockázatát
A fogak és az íny gondos ápolása csökkenti a súlyos fertőzés kockázatát
 
„A szájszövetek a koronavírus afféle tartályaként működhetnek, magas vírusterhelést okozhatnak a szájüregben. Ezért nagyon fontos a szájhigiénia fenntartása, mindent meg kell tenni, hogy javítsunk rajta, különösen a koronavírus-fertőzés idején” - mondta a tanulmány vezető szerzője, dr. Ahmed Mustafa Basuoni, az egyiptomi Kairói Egyetem kardiológiai tanácsadója.
 
Ahhoz, hogy a száj egészsége és a Covid-19 súlyossága közötti kapcsolatot felmérjék, a kutatók 86 egyiptomi szívbeteget vizsgáltak meg – mindannyiuknak megerősített pozitív koronavírus PCR tesztje volt.
 
Az információkat kérdőívek és orvosi nyilvántartások segítségével gyűjtötték össze – beleértve a C-reaktív fehérje szintjét (CRP), amely megmutatja, hol van gyulladás a szervezetben.
 
A szerzők arra jutottak, hogy a szegényes szájhigiénia összefüggésbe hozható a súlyosabb koronavírussal és a betegségből való hosszabb felépüléssel.
 
A tanulmányt az Amerikai Kardiológiai Főiskola, az Egyiptomi Kardiológiai Társaság és az ACC Egypt Chapter közös találkozóján mutatták be.
 
Az eredmények – melyek egyelőre előzetesnek minősülnek, amíg egy szakértői folyóiratban közzé nem teszik őket - arra utalnak, hogy a rossz szájhigiénia további kockázati tényező lehet a Covid-19-ben megbetegedett szívbetegek számára.
 
Sokat segítenek a koronavírus megelőzésében és súlyosságának csökkentésében olyan, egyszerű teendők, mint a megfelelő szájhigiénia, a fogorvosnál tett gyakori látogatás, különösen, ha szívbeteg valaki; kiemelten hasznos az antimikrobiális szájvizek használata is – mutatott rá Basuoni.
 
„Fontos, hogy a szájhigiénia része legyen a szívbetegek rutin anamnézis-felvételének és vizsgálatának” – mondta a szakember. Hozzátette: az életmódra vonatkozó, lényeges intézkedéseket minden szívbetegnek meg kell tanítani, beleértve a rendszeres fogászati ​​látogatásokat és a jó szájhigiéniát.
 
Basuoni azt is megjegyezte, hogy több teret kell adni a kutatásban ezen, könnyen módosítható kockázati tényezőknek.
 
L.A.
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.