2023. 12. 21. - 08:30

A robot kiváló, de inkább hatékony segítség a fogászoknak?

A robot kiváló, de inkább hatékony segítség a fogászoknak?

A robottechnológia terjedésével jogosan merül fel bennünk a kérdés: helyettesíthetik a robotok a fogászokat idővel? Íme az okok, amiért jobb, ha csak segítő szerepben maradnak, amiben viszont igen jók.

Még húsz évvel ezelőtt is sci-fi-nek tűnt volna az ötlet, hogy a fogorvosokat robotok váltsák fel – mára azonban a technológia eljutott arra a szintre, hogy robot képes a fogak kezelésére, sőt akár fogászati implantátumot is beültet. Olvasd el: Így ültet be fogászati implantátumot egy robot
 
Jogosan vetődik hát fel a kérdés: felválthatják-e hosszútávon a fogorvosokat robotok?
 
Vessünk egy pillantást a fogászati robotok koncepciójára és arra, hogy miért maradnak továbbra is a fogorvosok az uralkodók ezen a területen.
 
A fogászati robotika olyan technológiát foglal magába, amely szükséges egy robot számára a fogászati eljárások elvégzéséhez.
 
A robotot számítógép programozza a fogászatban előforduló ismétlődő mozgások automatizálására. Például, mivel egy robot nem fárad, potenciálisan olyan eljárásokat is elvégezhet, mint a fogtisztítás - órákon át, csekély emberi beavatkozással, vagy teljesen anélkül.
 
A robot kiváló, de inkább hatékony segítség a fogászoknak?
A robot kiváló, de inkább hatékony segítség a fogászoknak?
 
Bizonyos szempontból ez remekül hangzik.
 
Hiszen a robot felszabadíthatja a fogorvosok idejét, így összepontosíthatnak az összetettebb esetekre, például fogászati implantátumok behelyezésére.
 
Segíthetnek az adminisztratív feladatokban is, csökkentve a túlterhelt személyzet munkáját.
 
Jelenleg a fogászati iparág kézi robotokat használ bizonyos lépések, például a fúrás biztonságának javítására; de az igazi fogászati robotok egyelőre a jövő lehetőségének számítanak.
 
A robotfogászat buktatói
 
Vannak ugyanakkor buktatók ezen a területen. Egy, a száj különböző részein precíz eljárásokat végző fogászati robot kifejlesztésének rendkívül magas a költsége és ez elképesztően megemelné minden olyan fogorvosi rendelő árait, amely ilyen robotot szerez be.
 
Nem állnak rendelkezésre olyan adatok, amelyek igazolnák a robot döntéseinek megvalósíthatóságát és megbízhatóságát.
 
Mivel nincs emberi agya, szükség esetén nem tud teljesen a kereteken kívül gondolkodni. Mindez alacsonyabb szintű döntéshez vezethet a fogászati eljárás egy-egy döntő pontján.
 
Az pedig komoly kockázatot jelent a páciensre nézve, ha egy robot technikai meghibásodást produkál az intenzív kezelések, például egy teljes szájrehabilitáció során.
 
Ez súlyos sérülést okozhat vagy akár a beteg halálát is eredményezheti, a rendelő tulajdonosa ellen pedig műhiba miatti pert indíthatnak.
 
Bár a kockázatok a fogászati robotika területén végzett kellő kutatással és előrelépéssel leküzdhetők, egyértelműnek tűnik, hogy a fogorvosoknak egyelőre biztosan nem kell félteniük pozícióikat.
 
A cikket folytatjuk.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.