2021. 09. 07. - 10:10

A sok gyógyszer hatással lehet a száj egészségére

A sok gyógyszer hatással lehet a száj egészségére

A fiatal felnőttek gyakran szednek készítményeket, amelyek hosszútávon érinthetik a száj egészségét – mutattak rá a kutatók.

Érdekes jelenségre hívta fel a figyelmet az amerikai Indiana Egyetem Fogorvostudományi Iskolájának tanulmánya. Számos fiatal felnőtt, aki fogászati kezelésre érkezik, gyógyszereket szed – ami rámutat annak fontosságára, hogy a fogorvosok áttekintsék a páciens esetében a gyógyszerszedésre vonatkozó előzményeket, kortól függetlenül.
 
A Regenstrief Intézet és az Indiana Egyetem Fogorvostudományi Iskola tanulmánya 11.220, 18 év feletti fogászati ​​beteg ​​adatát vizsgálta meg. Mint kiderült, az összes páciens 53 százaléka számolt be legalább egy gyógyszert szedéséről.
 
A 18-24 évesek 12 százaléka szintén minimum egy gyógyszert szedett, a 25-34 évesek 20 százaléka ugyancsak legalább egyfélét.
 
Számos fiatal felnőtt szed rendszeresen gyógyszert - ami hatással lehet a száj egészségére
Számos fiatal felnőtt szed rendszeresen gyógyszert - ami hatással lehet a száj egészségére
 
A kutatókat meglepte az eredmény. „Azon fiatal felnőttek száma, akik rendszeresen szednek gyógyszert, meglepett minket" – mondta a tanulmány szerzője, dr. Thanksam Thyvalikakath, Ph.D., a Regenstrief és az IU Fogorvosi Iskola Fogászati ​​Informatikai Programjának igazgatója.
 
Hozzátette: a fogorvosok gyakran feltételezik, hogy ebben a korban az emberek nem vesznek magukhoz rendszeresen gyógyszert. Ám ezek az eredmények aláhúzzák annak fontosságát, hogy minden páciens kórtörténetére oda kell figyelni. A gyógyszerek ugyanis jelentős szerepet játszhatnak a száj egészségében.
 
Kiemelendő, hogy a fiatal felnőttek nagy valószínűséggel szedtek antidepresszánsokat, amelyek szájszárazságot okozhatnak, valamint opioidokat, amelyek magukban hordozzák a függőség kockázatát.
 
„Tisztában kell lennünk mindezekkel, mivel a szájszárazság növeli a fogszuvasodás és a fogvesztés rizikóját. A fogászati ​​szakembereknek proaktívnak kell lenniük a megelőző intézkedéseket illetően – fejtette ki dr. Thyvalikakath. - Ugyanígy, ha valaki opioidot szed, a fogorvosoknak meg kell győződniük arról, hogy nem írnak-e fel túl sok készítményt egy adott betegnek, mellyel esetleg hozzájárulhatnak a függőség kialakulásához vagy a szerhasználati zavarhoz.”
 
A tanulmány azt is kimutatta, hogy az idősebb betegek nagyobb valószínűséggel olyan gyógyszereket alkalmaztak, amelyek krónikus betegségek – például a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a cukorbetegség - kezelésére szolgálnak.
 
Sőt, kiderült, hogy a fehérbőrű páciensek voltak leginkább azok, akik gyógyszert szedtek, minden korosztályban.
 
Dr. Thyvalikakath abban bízik, hogy a jövőben kifejleszthetnek és tesztelhetnek egy beavatkozást, amely figyelmezteti a fogászokat a gyógyszereket és a kórtörténetet illetően. Ha ugyanis teljesebb képet kapnak a beteg egészségi állapotáról, az jobb ellátáshoz és megelőzéshez vezethet.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.