2024. 02. 15. - 08:45

Az elhalt fog fájhat is – Jelek, amiből tudjuk, hogy van ilyenünk

Az elhalt fog fájhat is – Jelek, amiből tudjuk, hogy van ilyenünk

Amennyiben elhalt fog van a szánkban, annak bizonyos jelei vannak. A vérármalást már nem produkáló fog több okból kialakulhat és fájdalmat is okozhat.

Különös, hogy az elhalt fogat nem feltétlenül vesszük észre először. Ha azonban van ilyenünk, felfigyelhetünk bizonyos jelekre.
 
Az elhalt fogban nincs már vérármalás, a problémát súlyos fogszuvasodás és sérülés is kiválthatja. Ha a belső szöveteket a fogban komolyabb károsodás éri, elpusztulhatnak. Ha felmerül a gyanú bennünk, hogy elhalt egy fogunk, forduljunk fogorvoshoz, mert bizony okozhat kellemetlenségeket.
 
Cikkünk első részében az első két jellemzőről esett szó. Fontos azonban tudni egyebeket is az elhalt fogról.
 
Az elhalt fog fájdalmat is produkálhat
 
Az idegkárosodás vagy nyomás általában fájdalmat okoz, ahogyan a fogak idegei ezt túlságosan is képesek demonstrálni.
 
A fogpépkamrát szabaddá tevő sérülés vagy olyan fertőzés, amely nyomást okoz a pulpakamrában, súlyos fogfájást okozhat. A fájdalom azonban lehetséges figyelmeztető jel a haldokló fog létezésére.
 
Ne feltételezzük, hogy a fog él, csak mert fájdalmat okoz. Valójában még sokáig fájhat, akkor is, miután már elhalt.
 
 
Az elhalt fog fájhat is – Jelek, amiből tudjuk, hogy van ilyenünk
Az elhalt fog fájhat is – Jelek, amiből tudjuk, hogy van ilyenünk
 
A pulpakamrán belüli idegszövetre gyakorolt nyomás továbbra is fájdalomjeleket küldhet az állkapocsba, míg a környező ínyszövetben a kapcsolódó fertőzés szintén fájdalmat válthat ki.
 
A fogorvos meg tudja őrizni vagy pótolhatja az elhalt fogat
 
Szerencsére ma már a fogorvosok gyakran képesek megőrizni a fog funkcionalitását, még az elhalást követően is. Az elhalt fogak megőrzésének leggyakoribb stratégiája a gyökérkezelés.
 
Fogorvosunk kinyitja a fogat, eltávolítja az elhalt szövetet, majd sterilizálja és újratölti a kivájt pépkamrát. Valószínűleg állandó koronára is szükségünk lesz.
 
Ha fogorvosunk nem tudja megőrizni a fog működését, ki kell húznia a fogat, hogy megvédje az ínyt, az állcsontot és más fogakat a bakteriális beszivárgástól és a szuvasodástól.
 
 
Ezután a kihúzott fogat végleges implantátummal vagy híddal lehetséges pótolni.
 
Amennyiben tehát azt gyanítjuk, hogy egyik fogunk elhalt, mindenképp fontos fogászhoz fordulni, mielőtt nagyobb gondot okoz.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.