2020. 08. 27. - 12:00

Baktérium-terjesztő ködöt gátolnak meg a fogászati vizek

Baktérium-terjesztő ködöt gátolnak meg a fogászati vizek

A fogászati eszközökben levő víz polimerjei megakadályozzák a baktériumokat terjesztő aeroszol-párát – írta meg egy új tanulmány.

A közelmúltban került napvilágra egy jelentés, amely megállapította, hogy a fogászati felszerelések többnyire rejthetnek kórokozókat – a vízelvezetőkből ugyanis többféle fertőtlenítő szer sem feltétlenül tüntet el minden baktériumot.
 
Egy új tanulmány ugyanakkor most rámutatott: a fogorvosi rendelőben levő vízben lévő polimerek megakadályozzák a baktériumokat terjesztő aeroszol-párát.
 
E vizsgálat szerint a fogászati eszközök, melyek közül nem egy rezeg és centrifugál, rendkívül gyorsan átalakítja a vizet és a testben levő folyadékokat – például a nyálat – párává, amely könnyedén terjeszthet vírusokat és egyéb kórokozókat.
 
A fogászati eszközökben levő víz polimerjei gátolják a baktérium-terjesztő aeroszol párát
A fogászati eszközökben levő víz polimerjei gátolják a baktérium-terjesztő aeroszol párát
 
A kutatók rámutattak: az élelmiszer-minőségű polimerek vízoldathoz való hozzáadása – így például a poliakrilsav – megelőzheti ezen pára kialakulását.
 
A kis mennyiségű poliakrilsav teljes mértékben kiküszöböli az aeroszol képződését laboratóriumi körülmények között – mondta el Alexander Yarin kutató. Hozzátette: amit meglepőnek találtak, az volt, hogy az első kísérlet teljes mértékben bizonyította a koncepciót.
 
„Elképesztő volt, hogy ezen anyagok könnyen és teljes mértékben gátolni tudták a fogászati ​​eszközök aeroszolosodását – jelentős tehetetlenségi erő bevonásával. Mégis, a kis polimer adalékok által generált rugalmas erők jelentősebbek voltak” - mondta Yarin, az Illinoisi Egyetem gépészeti és ipari mérnök tanszékének professzora.
 
Az élelmiszer-minőségű polimerek hatásának tesztelése előtt több fogászati ​​eszköz aeroszolizáló hatását is megfigyelték a kutatók. A tesztek azt mutatták, hogy a tisztító szerszámok gyors rezgése és a centrifugális ereje hatékonyan alkotnak és hajtanak meg apró vízcseppeket.
 
Amikor a kutatók polimer keveréket töltöttek a modell fogakba és ínyre, kiderült a polimer makromolekulák meghosszabbított viszkozitása – vagyis azon képessége, hogy úgy nyúlnak, mint a hajgumik – megelőzte a vízcseppek képződését és meghajtását.
 
Az apró vízcseppek széttörése helyett a megoldás kígyószerű szálak képződését ösztönözte, amelyek a tesztek során gyorsan a fogászati szerszám csúcsa felé tartottak, mielőtt a levegőbe szóródtak volna.
 
A kutatók a Physics of Fluids szaklapban jelentették meg eredményeiket.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.