2020. 05. 21. - 10:35

Hogyan ölhet a fogszuvasodás?

Hogyan ölhet a fogszuvasodás?

Sokan egyszerű problémának tartják a fogszuvasodást, melyet előbb vagy utóbb kezeltetni kell a fogorvossal. Csakhogy a fennálló szuvasodás az általános halálozási kockázatot is növelheti.

Tudtuk-e, hogy a fogszuvasodás megléte emeli az ember általános halálozási kockázatát? Sajnos, széles körben elterjedt hiedelem, hogy a rossz szájhigiénia nem okoz súlyosabb gondot, ezért nem kevesen hajlamosak elhanyagolni fogaikat.
 
Amíg a fogfájás nem válik elviselhetetlenné, nem egyeztetnek időpontot a fogásszal. Pedig a megfelelő száj- és fogápolás akár életet is menthet. A megelőzés egyébként is mindig olcsóbb, mint aztán a kezelés. Nézd meg, milyen jelek utalnak a fogszuvasodásra!
 
A fogak nem elégséges ápolása, gondozása megrövidítheti az életünket. Kutatások szerint növeli az általános halálozási rizikót. De hogyan?
 
A fogak ápolásának elhanyagolása megrövidítheti az életünket
A fogak ápolásának elhanyagolása megrövidítheti az életünket
 
Íme az okok.
 
1.Diabétesz kockázat
 
A fogak szuvassága gyakori krónikus állapot, mely számos cukorbeteget érint. A száj- és fogápolás a diabéteszesek körében különösen fontos. Ha nem kezeltetik fogaikat, az nemcsak fájdalomhoz és fertőzéshez vezethet, hanem a fogak elvesztéséhez is. Megfelelő fogkészlet nélkül a cukorbetegek életminősége és táplálkozása súlyosan akadályozottá válik.
 
De nemcsak erről van szó – akadt már olyan diabéteszes, aki majdnem meghalt, mert fertőzés alakult ki fogszuvasodásából, s ez átterjedt az állkapocs-csontra, majd a nyakára – a túl sok genny végül kis híján teljesen elzárta a levegőellátását.
 
2.Szív-érrendszeri kockázat
 
Tanulmányok szerint a periodontitisben vagy ínybetegségben szenvedő pácienseknél a szívbetegség jelenléte 25-50 százalékkal magasabb, mint az egészséges embereknél.
 
A fogszuvasodás és a periodontitis gyulladásos állapot kialakításához járulhat hozzá a szervezetben. Ez felgyorsíthatja az atherosclerotikus folyamatát, melynek eredményeként a plakk az artériákban leülepedhet. Eredményeképpen az artériák megvastagodnak és szívkoszorúér betegségek jelentkeznek.
 
3.Idő előtti rákos halálesetek
 
A fogak és a száj nem megfelelő ápolása növeli a rákból eredő elhalálozás esélyét is egy tanulmány szerint.
 
Mindez a szájüregben levő, ártalmas baktériumoknak köszönhető. A tanulmány során összesen 1390 beteget követtek nyomon 24 éven át, 1985-től.
 
A kutatók felfedezték, hogy azok a páciensek, akiknél magas volt a baktérium-terheltség a szájban, idő előtt elhunytak valamilyen rákos megbetegedésben. Esetükben a halál kockázata 80 százalékkal növekedett meg.
 
Olvasd el, milyen ételek javasoltak a fogszuvasodás megelőzésére!
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.