2022. 08. 25. - 09:50

Diabétesz és HIV is kiderülhet a fogorvosnál

Diabétesz és HIV is kiderülhet a fogorvosnál

Talán furcsán hangzik, de a fogorvosnál tett látogatás számos egyéb egészségügyi problémára is fényt deríthet, melyeknek nincs közük a fogakhoz. Ilyen a diabétesz, sőt, a HIV is.

Bár elsőre mindenki azt gondolja, hogy a fogorvosnál elsősorban a fogak és az íny egészsége van a középpontban, egy-egy fogászati ellenőrzés arra is rámutathat, milyen egyéb problémával küzdünk – ami lehet egy súlyosabb betegség is.
 
Cikkünk első részében a magas vérnyomásról esett szó.
 
Itt van azonban a diabétesz, sőt, a HIV is.
 
Diabétesz
 
A kezeletlen cukorbetegség súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, beleértve a szív- és érrendszeri betegségeket.
 
Egyes pácienseknél a magas átlagos vércukorszint megzavarhatja a száj mikrobiomját – vagyis a szájban élő barátságos baktériumok, vírusok és más mikrobák gyűjteményét. Ez fogínybetegséget, csontvesztést és fogak elvesztését eredményezheti.
 
A magas átlagos vércukorszint megzavarhatja a száj mikrobiomját
A magas átlagos vércukorszint megzavarhatja a száj mikrobiomját
 
Sok ember, ha egészségesnek érzi magát, nem fordul orvoshoz – pedig a diagnosztizálatlan diabétesz és magas vérnyomás egyértelmű tünetek nélkül is jelentkezhet. Sok esetben a fogorvos szembesül vele először.
 
HIV betegség
 
Meghökkentőnek tűnhet, de a fogorvosnál tett látogatás alkalmával a HIV-betegség is azonosítható. Olyan elváltozások tapasztalhatók a szájban, amelyek nem jelentkeznek egy működő immunrendszerrel rendelkező embernél.
 
Az Amerikai Szív Szövetség szív- és érrendszeri betegségekről, illetve HIV-ről szóló tudományos közleményében tudatta,hogy a szív- és érrendszeri betegségek kockázata a HIV-fertőzöttek körében körülbelül 1,5-2-szer nagyobb, mint azoknál az embereknél, akik a vírus nélkül élnek.
 
A cikket folytatjuk.
 
L.A.
 
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.