2021. 05. 06. - 10:30

Egyszerű, megfelelő szájhigiénia is csökkentheti a koronavírus súlyosságát

Egyszerű, megfelelő szájhigiénia is csökkentheti a koronavírus súlyosságát

Mint arról már hírt adtak a kutatók, a koronavírus fertőzés a nyálból átjuthat a tüdőbe, vagyis, a vírus a szájból közvetlenül a véráramba kerül. Különösen, ha az ember ínybetegséggel küzd – állítja egy új kutatás.

Nagyon fontos a megfelelő fog- és szájhigiénia. Ez különösen kiemelendő a koronavírus időszakában, amikor – mint arról korábban már beszámoltak a kutatók – a fertőzés a nyálból átjuthat az ember tüdejébe, azaz a szájból közvetlenül bekerül a véráramba.
 
Most azonban a szakemberek azt is megerősítették: ennek a veszélye különösen fennáll, ha ínybetegséggel küzdünk.
 
A bizonyítékok azt mutatják, hogy kezdetben nem a légutak erei, hanem a tüdő érintett a koronavírus megbetegedésben, ami kapcsolatba hozható azzal, hogy a vírus magas koncentrációt mutat a nyálban, de a parodontitis, vagyis az ínybetegség is növeli a halál megnövekedett kockázatát.
 
Az alapos fogmosással és szájvizes öblítéssel már rengeteget teszünk azért, hogy a szájhigiéniánk ne járuljon hozzá a koronavírus-betegséghez
Az alapos fogmosással és szájvizes öblítéssel már rengeteget teszünk azért, hogy a szájhigiéniánk ne járuljon hozzá a koronavírus-betegséghez
 
A kutatók rámutattak: a fogplakk felhalmozódása és a parodontális gyulladás tovább fokozza annak valószínűségét, hogy a koronavírus eljut a tüdőbe, s ezzel kiváltja a fertőzés súlyosabb eseteit.
 
Szakértők szerint ez a felfedezés a hatékony, szájüreget érintő egészségügyi ellátást potenciálisan életmentő tevékenységgé emelheti.
 
Mindenkinek azt javasolják, éljen az egyszerű, de hatásos napi szokással: tegyen meg mindent a megfelelő szájhigiénia fenntartása és az ínybetegséghez hozzájáruló tényezők, például a lepedék csökkentése érdekében.
 
Az angol, dél-afrikai és amerikai szakemberekből álló, nemzetközi kutatócsoport a Journal of Oral Medicine and Dental Research szaklapban közölte felfedezését.
 
Felhívták a figyelmet arra is: egyre több a bizonyíték rá, hogy egyes olcsó és széles körben elérhető szájvizek bizonyos összetevői rendkívül hatékonyan inaktiválják a koronavírust.
 
Az egyszerű higiéniai lépések, valamint a speciális szájöblítőszerek használata csökkentheti a vírus szájból tüdőbe történő átterjedésének kockázatát a koronavírusban szenvedőknél, s megelőzheti a fertőzés súlyos eseteit.
 
Az ínybetegség miatt az íny szivárgóbbá válik. Ez lehetővé teszi a mikroorganizmusok bejutását a vérbe.
 
Egyszerű teendők azonban, így például a gondos fogmosás, illetve a fogak közötti rések kitisztítása rendkívül fontos a lepedékképződés csökkentése, illetve az ínygyulladás mérséklése érdekében – utóbbi esetben speciális szájvízzel vagy akár sós vízöblítéssel is segíthetünk.
 
Mindezek csökkentik a vírus nyálkoncentrációját és mérsékelni tudják a tüdőbetegségek kialakulásának esélyét, mérsékelve ezzel a súlyos koronavírusos állapot romlásának kockázatát is – hangsúlyozták a kutatók.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.