2020. 09. 24. - 11:05

Elhízás és szájegészség – van közük egymáshoz?

Elhízás és szájegészség – van közük egymáshoz?

Az elhízás világszerte óriási probléma lett az elmúlt években. Számos ország járványként tekint rá. Van azonban összefüggés a túlsúly és a száj egészsége között is.

Az elmúlt években, sőt évtizedben az elhízás globális problémává nőtte ki magát. Sok helyen már-már járványként kezelik.
 
Érdemes tudni, hogy azon túl, mennyi gondot okozhat egészségünkre nézve, az elhízás és a száj egészsége között is van kapcsolat. Egyértelmű jelei vannak annak, hogy akinek testtömeg-indexe (BMI) nagyobb, mint 30, annál sokkal jellemzőbb a periodontális (azaz fog körüli) betegség kialakulása.
 
Noha a tanulmánynak vannak szempontjai, amelyek nem teljesen egyértelmű megállapítások - például az, hogy a nem, az életkor, a dohányzás és a genetika hogyan befolyásolja az eredményeket -,  számos oka van annak, hogy életmódot váltsunk.
 
Étrendünknek és testtömeg-indexünknek van köze a fogbetegségekhez
Étrendünknek és testtömeg-indexünknek van köze a fogbetegségekhez
 
A válasz az étrendben keresendő
 
A tanulmány résztvevői, akik az elhízott csoportban voltak, nagyobb mértékű cukor- és zsír bevitelt mutattak, s ezek az összetevők mind növelik a periodontális betegség esélyét. Ha az étrendünk tele van ilyen jellegű, üres kalóriákkal, nem jellemző, hogy az ember kellő mennyiségű mikrotápanyagot tartalmazó ételt fogyaszt – ami pedig fontos lenne az íny egészsége és a fogszuvasodás megelőzése érdekében.
 
A zsírszövet felesleg annak a jele, hogy az illetően lesznek gondjai a parodontális betegséggel, s elterjedt azoknál, akik az elhízott kategóriába tartoznak.
 
Baktériumok
 
A kutatók 27 és 32-es BMI-vel rendelkező nők csoportjának nyálát elemezték, s az alanyok mintáinak 98,4 százalékában a Selenomonas noxia baktérium jelenlétét fedezték fel. A szakemberek szerint a magas glikémiás étrend áll a baktériumképződések középpontjában. Vagyis bizonyos ételek különösen összefüggésben állhatnak az elhízással és a túlsúllyal.
 
Ahhoz, hogy a szájbaktérium jelenlétét és az elhízást is leszorítsuk, a kutatók szerint életmódbeli változtatásokra van szükség. Le kell cserélni szájban könnyen erjedő és egyszerű cukrokká váló élelmiszereket. A finomított szénhidrátok vannak a lista tetején, s azok az ételek, amelyek már cukroknak számítanak.
 
Érdemes vigyázni, mert a probléma már igen fiatal korban elkezdődhet. Egy tanulmány megállapította, hogy a túlsúlyos és elhízott kategóriába tartozó tizenéveseknél nagyobb a fogszuvasodás mértéke, mint azoknál, akiknek normális a BMI-jük.
 
Más tanulmányok azonban egyáltalán nem találtak kapcsolatot a BMI és a gyermekek fogszuvasodása között - ez enyhe hezitálásra ad okot a száj egészségének és ez elhízásnak az összekapcsolásához a gyermekek esetében.
 
Az oktatás tehát igen fontos a száj egészségének általános fenntartását illetően, de a testtömeg normális tartományokban tartásában is.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.