2020. 05. 12. - 10:35

Előrejelzés, tervezés, megfigyelés - Mesterséges intelligencia a fogászatban

Előrejelzés, tervezés, megfigyelés - Mesterséges intelligencia a fogászatban

Ahogyan az élet számos más területén, úgy a fogászatban is bevezették már szakemberek a mesterséges intelligenciát. De milyen mértékben és hogyan segíthetnek az MI-megoldások?

Napjainkban számos iparág, a kutatás és fogyasztói technológia területe is alkalmazza már a mesterséges intelligenciát. A fogászatba szintén begyűrűzött.
 
A digitális segédeszközök, melyek javítják az online felhasználói élményt - például a prediktív szöveg telefonos üzenetküldéskor -, az Alexa-féle hangasszisztensek, a közösségi média algoritmusok, a Google keresési eredmények mind jó példák ma már a működő mesterséges intelligenciára.
 
Lássuk, hogy az előző cikkben felsoroltak mellett milyen módon segíthetnek még a fogászok munkájában az MI-megoldások.
 
1.Beszédfelismerés: a hívásfogadó rendszerek figyelik a szavakat, melynek lehetnek pozitív vagy negatív következményei. Például, ha egy közösség tagja fenyegető szavakat használ, ez arra késztetheti a felügyeletet, hogy felfigyeljen a hívásra.
 
A fogászat is több módon képes használni a mesterséges intelligenciát
A fogászat is több módon képes használni a mesterséges intelligenciát
 
2.Megfigyelés: érdekes módon a tudósok, akik a bolygókat figyelik, hasonló adatszűrő programokat használnak, mint az egészségügyi szakemberek egy-egy költséges vizsgálat elvégzésénél. Mindketten szoftvereket alkalmaznak olyan dolgok felismerésére, amelyek szabad szemmel, füllel nem észlelhetők. A megfigyelő programok egyre inkább mesterséges intelligenciát alkalmaznak, s minden szkenneléssel egyre okosabbak lesznek.
 
3.Mély tanulás: a mesterséges intelligencia egyik vállfaja a deep learning, azaz (gépi) mély tanulás. A rákkutatók ezt alkalmazzák ma már a rákos sejtek automatikus felismeréséhez. A Los Angelesi-i Kaliforniai Egyetem csapata fejlett mikroszkópot épített, mely nagy dimenziós adatkészletet biztosít a mély tanulási alkalmazás képzéséhez, hogy a rákos sejteket pontosan azonosíthassa.
 
4.Tervezés: a páciensek és orvosok jelenlétének beütemezése speciális helyiségekben, speciális felszereléssel, több helyszínen igen nehéz feladat. Ezen a területen a számítógépes programok és az adatkezelő szoftverek rengeteget segíthetnek – különösen az adminisztrátoroknak, az egészségügyi intézmények napi működésének korszerűsítésében.
 
5.Problémamegoldás: a paraméterek és célok meghatározásával a számítógépeket alkalmazni lehet lényegében végtelen számú lehetőség felkutatására, s azonosíthatók a legjobb megoldások. Az intelligens számítógépes rendszerek koncentrációjával a mesterséges intelligenciát használhatják minták és eredmények minél gyorsabb megtalálására a vizsgált kérdésekben.
 
A mesterséges intelligencia elektronikus úton szimulációk ezrein haladhat keresztül, hogy gyógyírt találjon számos egészségügyi problémára és betegségre. Mindez a kutatók számára is óriási segítséget jelenhet.
 
Figyelemreméltó aktivitás, mely egészségügyi területen megkülönbözteti a mesterséges intelligencia-technológiát a hagyományostól, például az információszerzés, annak feldolgozása és eljuttatása a végfelhasználóhoz.
 
A mesterségesen intelligens szoftver ezt gépi tanulási algoritmusok segítségével teszi. Az algoritmusok felismerik egy viselkedés mintáit és megteremtik saját logikáját. A hibahatár csökkentése érdekében a mesterséges intelligencia-algoritmusokat ismételten tesztelni kell.
 
A mesterséges intelligencia-algoritmusok az emberektől eltérően kétféleképpen viselkednek. Az algoritmusok literálisak, tehát ha kitűzünk egy célt, nem tudják beállítani önmagukat, csak részletesen megértik, amit mondtak nekik.
 
Másrészt, rendkívül pontosan megjósolnak dolgokat, de azok okot vagy az okokat nem tudják. Mindemellett adott célokra teljesen jól használhatók a fogászatban is.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.