2019. 05. 30. - 11:30

Ételek a fogszuvasodás ellen

Ételek a fogszuvasodás ellen

Egy új tanulmány a közelmúltban rámutatott arra, hogy bizonyos esetekben saját immunsejtjeink is eredményezhetnek véletlenszerűen fogszuvasodást. A megfelelő szájhigiénia fenntratására mindenképp törekedni kell, melyhez hozzájárulhatnak bizonyos ételek is.

Sajnos, egy kutatás szerint időnként a tulajdon immunsejtjeink is képesek fogszuvasodást eredményezni. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, természetesen mi magunk is hozzájárulhatunk a minél alaposabb száj- és fogápolással – de egyébbel is.  
 
Ilyenek a különféle ételek, melyek egy részéről előző cikkünkben már írtunk. Mik vannak még?
 
1.Probiotikumban gazdag ételek fogyasztása
 
A Journal of International Oral Health-ban megjelent tanulmány szerint a probiotikumokban gazdag élelmiszerek hatékonyan gyógyíthatják a fogszuvasodást, s csökkenthetik a későbbi károsodások esélyét azzal, hogy mérsékelik az ártalmas baktériumok növekedését. A szájban fertőzést kiváltó rossz baktériumok általában a fogak között húzódnak meg, olyan apró területeken, ahol nehéz a tisztítás.
 
Probiotikumban gazdag ételek fogyasztása is ajánlott a fogszuvasodás megelőzésére
Probiotikumban gazdag ételek fogyasztása is ajánlott a fogszuvasodás megelőzésére
 
Amennyiben fogyasztunk probiotikumokkal teli ételeket, például joghurtot, kefírt, kenyeret, azzal hozzájárulunk a megfelelő pH-egyensúly fenntartásához – s ez szükséges a káros baktériumok túléléséhez, szaporodásához. Ezen ételek az egészséges baktériumok termelését is elősegítik a szájban, melyek fontosak a plakk képződés és a fogszuvasodás megelőzéséhez.
 
2.Korlátozzuk a fitátokat az étrendben
 
A fitátok antioxidáns összetevők, melyek nagy mennyiségben találhatók meg a kenyérben és a zabpehelyben például. Nem tartják őket jó tápanyagnak, mivel képesek felszívni olyan fontos ásványi anyagokat, mint a kalcium, cink és magnézium.
 
Teszik ezt azzal, hogy hozzákapcsolódnak ezekhez a tápanyagokhoz. Számos tanulmány szerint a fitátok köthetők a fogszuvasodáshoz, miután károsítják a kalcium, magnézium és foszfor felszívódását, tehát a zománc képződéséhez szükséges tápanyagokat.
 
Mindez tápanyag-hiányhoz vezet olyan emberek esetében, akik fitátot tartalmazó ételeket esznek. A legfőbb forrásai a mandula, dió, mogyoró, szójabab, tofu, rizs korpa, brazil dió.
 
3.Igyunk zöld teát
 
Más teákkal, illetve kávékkal ellentétben a zöld tea nem tartalmaz hozzáadott ízt vagy édesítést, amelyeket felelőssé tehetünk a fogszuvasodás kialakulásáért. Így hát remek alternatívát nyújt ezen italok helyett. Ráadásul a zöld teában erőteljes antioxidáns van, a katekin, mely segít hatékonyan eltávolítani a káros baktériumokat a fogakból és javíthatja általános egészségünket.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.