2019. 05. 28. - 11:05

Fogszuvasodás megelőzése? – Csontleves lehet a válasz

Fogszuvasodás megelőzése? – Csontleves lehet a válasz

Tulajdon immunsejtjeink véletlenszerűen is fogszuvasodáshoz vezethetnek – állapította meg egy új tanulmány. Akadnak azonban ételek, melyek segíthetnek fenntartani a megfelelő szájhigiéniát. Ilyen a csontleves is.

Egy új kutatás a közelmúltban arra a megállapításra jutott, hogy véletlenül időnként saját immunsejtjeink is képesek fogszuvasodást kialakítani. A megfelelő szájhigiénia fenntartásának előfeltételeiről előző cikkünkben már írtunk.
 
Vannak azonban ételek is, melyek hozzájárulhatnak ehhez. Lássuk, melyek ezek.
 
1.Csontleves
 
A csontleves a kollagén formálódását segíti, fehérje, amely hozzájárul a fogak mineralizációjához és stabilizálásához. Valójában fontos összetevőt tartalmaz, melyet zselatin néven ismerhetünk – ez segít a kollagén képződésében. A csontleves gazdag különböző tápanyagokban, így kalciumban, magnéziumban, foszforban. Ezek mind igen lényegesen a szájhigiéniához.
 
Csontlevessel is hozzájárulhatunk a megfelelő szájhigiéniához
Csontlevessel is hozzájárulhatunk a megfelelő szájhigiéniához
 
Mivel ezek a tápanyagok csontokból nyerhetők ki, a gyomor-bélrendszer könnyen felszívja őket. Mi több, a csontleves fokozza a szervezet képességét arra, hogy fehérjéket és tápanyagokat használjon az élelmiszerekből, melyek javítják az immunitást. Vagyis, hozzájárulnak ahhoz, hogy megküzdjünk a fertőző ágensekkel, melyek felelősek a fogszuvasodásért és egyéb szájbetegségekért.
 
A csontleves aminosavban is gazdag, ezért a fogakat erőssé és ellenállóvá teszi a szuvasodással szemben.
 
2.Növeljük D-vitamin bevitelünket
 
Több tanulmány is kimutatta, hogy a gyermekek, akik fogszuvasodással küzdenek, általánosságban alacsonyabb D-vitaminszinttel bírnak. A Sheffield-i Egyetem kutatása arra jutott, hogy a D-vitaminban gazdag étrend lelassítja a dentális plakkok terjedését.
 
Hogy megértsük a kapcsolatot a fogszuvasodás és a D-vitamin között, fontos tudni, hogy a fogak bevonata – a zománc – alapvetően kalciumból tevődik össze, s a testünknek szüksége van D-vitaminra a kalcium felszívásához, az élelmiszerekből, melyeket megeszünk.
 
Vagyis, a D-vitamin bevitel növelése közvetlenül segít a fogak erősítésében és a demineralizációt kiváltó baktériumok elleni küzdelem hatékonyságában. Ez a vitamin képes kötődni az immunrendszerünkben található receptoraihoz, növelve a jó antimikrobiális fehérjék mennyiségét a szervezetben. Ezek pedig hatékonyan harcolhatnak a fogszuvasodást okozó baktériumok ellen.
 
Azok a sejtek a fogakban, melyek a dentin képződéséért felelősek, valamint a zománc D-vitamin receptorokat tartalmaznak. Ez azt jelenti, hogy ennek a tápanyagnak jelentős szerepe van a fogegészség megőrzésében.
 
D-vitamin bevitelünket növelhetjük azzal, ha zsíros halakat eszünk – például lazacot, tonhalat -, gombákat, sajtot vagy tojássárgáját.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.