2020. 06. 30. - 10:35

Ételek, amelyek megelőzhetik a fogszuvasodást

Ételek, amelyek megelőzhetik a fogszuvasodást

A fogszuvasodás nemcsak fájdalmassá válhat egy idő után – teljesen tönkre is tehet egy fogat. A megelőzés legegyszerűbb módja, ha nem adunk neki lehetőséget. Ezt megfelelő ételekkel is megtehetjük.

A fogszuvasodás igen kellemetlen, mielőbb fogorvosi beavatkozást igénylő probléma. Ha szuvasodásról van szó, az étrend bizony kulcsfontosságú szerepet játszik annak kialakulásában. Igen lényeges elkerülni azokat az élelmiszereket, amelyek hozzájárulnak a jelentkezéséhez – fontos viszont fogyasztani olyasmit, ami erősen és tisztán tartja a fogakat.
 
Lássuk, mit érdemes enni annak érdekében, hogy a fogszuvasodást megelőzzük. Ezek az ételek és italok nemcsak nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaznak, melyek erősítik a fogakat, de egészséges probiotikumokkal is ellátják a szervezetet, melyek csökkentik az egészségtelen baktériumok mennyiségét a szájban.
 
A rostdús gyümölcsök is segíthetnek elkerülni a fogszuvasodást
A rostdús gyümölcsök is segíthetnek elkerülni a fogszuvasodást
 
Melyek ezek?
 
1.Tojás: a tojás D-vitaminban gazdag, mely elengedhetetlen tápanyag az erős fogakhoz.
 
2.Édesburgonya: nagy mennyiségben tartalmaz A-vitamint, nélkülözhetetlen tápanyagot a nyálképződéshez, amely kiegyensúlyozza a száj pH-értékét, s ezzel segít kordában tartani a szuvasodást okozó baktériumokat.
 
3.Szalámi: a szárított húsok K2-t tartalmaznak, egy kevésbé ismert vitamint, mely azonban kulcsszerepet játszik az erős fogak kialakításában.
 
4.Joghurt: a D-vitaminnal és kalciummal teli joghurt immunerősítő probiotikumokat tartalmaz, amely csökkentheti a rossz baktériumok jelenlétét a szájban.
 
5.Sajt: egyre több bizonyíték van arra, hogy a sajt a fogzománc megerősítésével hozzájárulhat a fogszuvasodás elkerüléséhez.
 
6.Avokádó: vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, de káliumot is tartalmaz ez a finom gyümölcs. Segít megelőzni a fogak és a csontok ásványi anyag-vesztését.
 
7.Bab: a bab legtöbb típusa foszfátot tartalmaz, egy nélkülözhetetlen tápanyagot, amely remineralizálja a fogakat és erősíti azokat.
 
8.Tea: a fogszuvasodás megelőzése érdekében bizonyos italok fogyasztása is ajánlott. Tanulmányok azt sugallják, hogy a tea segíthet csökkenteni a szuvasodást és a parodontális betegségeket okozó káros baktériumok számát.
 
9.Tej: mivel kalciumban gazdag, a tej a másik ital, mely a fogak erősítésével segíthet megelőzni az fogszuvasodás kialakulását.
 
Szánk egészségét egyébként azzal is elősegíthetjük, ha sok lédús gyümölcsöt és rostos zöldséget eszünk – ezek ugyanis megőrzik a száj nedvességét és tisztítják a fogakat.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.