2021. 05. 25. - 10:20

Félünk a fogorvostól? Segíthet a terápia

Félünk a fogorvostól? Segíthet a terápia

Számtalan ember tart annyira a fogorvostól, hogy ha csak lehet, elkerüli a rendelőt – Pedig ezzel nemcsak fogait, általános egészségét is veszélyezteti. A kognitív viselkedésterápia segíthet.

Ki ne ismerne olyat a környezetében, aki fél a fogorvostól? Lehet, mi magunk sem szívesen járunk a fogászati rendelőbe, noha tisztában vagyunk azzal, hogy a fogakat fél-1 évente nem árt ellenőriztetni.
 
Számtalan ember tart annyira a beavatkozásoktól, hogy inkább kivár – amíg a helyzet már nem elviselhetetlen. Ez azonban cseppet sem jó módszer. Különösen, hogy a fogak egészsége teljes szervezetünkre kihat.
 
A jó hír az, hogy van segítség a félelemre. Kutatók szerint a kognitív viselkedésterápia nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy felülkerekedjünk a problémán – s bátran szembenézzünk a kezelésekkel.
 
Rengetegen félnek annyira a fogorvostól, hogy kognitív viselkedésterápiára lehet szükségük
Rengetegen félnek annyira a fogorvostól, hogy kognitív viselkedésterápiára lehet szükségük
 
A kognitív viselkedésterápia (CBT) rövid távú, jellemzően 6-10 foglalkozás elegendő belőle. Számos pszichológiai problémán segít - elsősorban depresszióval és szorongással kapcsolatos rendellenességek esetén.
 
A kutatók vizsgálatai alapján átlagosan 5 foglalkozást követően elérhető, hogy a legtöbb ember nyugtató nélkül vegyen részt fogorvosi kezelésén - mondta el Tim Newton, a tanulmány vezető szerzője, a King's College London munkatársa.
 
A terápiával kapcsolatos tanulmány 130, kognitív viselkedésterápián résztvevő beteg jellemzőit vizsgálta. A páciensek háromnegyede küzdött a fogorvostól való félelemmel - mi több, fóbiájuk volt.
 
A megkérdezett betegek egy részénél az általános szorongás, a depresszió szintje volt magas, sőt, öngyilkossági gondolatok gyötörték őket és négyen öngyilkossági szándékról is beszámoltak.
 
A kognitív viselkedésterápiát követően azonban 79 százalékuknak nem volt szüksége nyugtatóra ahhoz, hogy részt vegyenek fogászati kezelésen, 6 százalékuk igénybe vette a nyugtatást, de tisztességgel végigülte a beavatkozást. Mindezt átlagosan 5 CBT-foglalkozás után érték el – tudatta a British Dental Journal folyóirat.
 
László Adrienn
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.