2023. 05. 31. - 10:00

Fogászati implantátum - A megfelelő rágás a vércukorszintet is javíthatja

Fogászati implantátum - A megfelelő rágás a vércukorszintet is javíthatja

A 2-es típusú cukorbetegségen is segíthet, ha rendelkezünk a megfelelő rágáshoz szükséges fogakkal – már csak ezért sem ajánlott fogászati implantátum beültetése hiányzó fogak esetén.

A megfelelő rágás képessége a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek vércukorszintjét is javíthatja. Amennyiben tehát egy orvos diabéteszes pácienst kezel, nem árt ellenőriztetnie a beteg fogait.
 
Mehmet A. Eskan, a Buffalo-i Egyetem kutatója írt egy, a PLOS ONE folyóiratban megjelent tanulmányban arról, hogy a teljes rágófunkcióval rendelkező, 2-es típusú diabétesszel küzdő páciensek vércukorszintje lényegesen alacsonyabb, mint azoké, akiknek károsodott a hatékony rágási képessége.
 
Eskan a Buffalo-i Egyetem Fogorvostudományi Karának Parodontológiai és Endodontiai Tanszékének klinikai adjunktusa.
 
Fogászati implantátum - A megfelelő rágás a vércukorszintet is javíthatja
Fogászati implantátum - A megfelelő rágás a vércukorszintet is javíthatja
 
Retrospektív tanulmánya során 94, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő embertől begyűjtött adatokat vizsgált – a betegeket ambuláns klinikán látták el egy isztambuli kórházban.
 
Két csoportra osztották őket: az első csoportba azok tartoztak, akiknek jó volt az okklúziós funkciója – vagyis elegendő fogazata volt megfelelően elhelyezve és ezek úgy érintkeztek egymással, hogy az ember jól meg tudja rágni az ételt.
 
Ennek a csoportnak a vércukorszintje 7,48 volt. A második csoport nem tudott jól, vagy egyáltalán nem tudott rágni, mert hiányzott néhány vagy az összes foga; az ő vércukorszintjük közel 2 százalékkal magasabb volt, 9,42.
 
Mindehhez fontos tudni, hogy az emésztés - az a folyamat, amelynek során a szervezet tápanyagokat von ki az élelmiszerből – kezdete az, hogy a rágás serkenti a nyáltermelést.
 
A vércukorszint csökkentésében fontos tápanyagok közé tartoznak a rostok, melyeket nagyrészt megfelelő élelmiszerek rágásával nyerünk. A rágás olyan reakciókat serkent a bélben, amelyek fokozott inzulinszekrécióhoz vezetnek a hipotalamuszban, s ezek elősegítik a jóllakottság érzését - ami kevesebb táplálékfelvételt eredményez. Ha kevesebbet eszünk, az mérsékeli a túlsúly kialakulásának valószínűségét, ami pedig a 2-es típusú diabéátesz kialakulásának fő kockázati tényezője.
 
„Eredményeink azt mutatják, hogy erős kapcsolat van a rágás és a vércukorszint szabályozása között a 2-es típusú cukorbetegséggel küzdő páciensek körében” – emelte ki Eskan.
 
A tanulmány nem talált olyan független változókat, amelyek befolyásolhatnák a vércukorszintet az alanyok között, mivel nem volt statisztikai különbség a testtömeg-index (BMI), a nem, a dohányzási állapot, a gyógyszerek vagy a fertőzés tekintetében, amint azt a fehérvérsejtszám (WBC) jelzi.
 
Egy 2020-as tanulmányban, melyet Eskan társként vezetett, az egyik beteg esetében tapasztalt drámai javulás jól szemlélteti az okkluzális funkció javításának lehetséges előnyeit – fogimplantátumok és a megfelelő fix fogpótlás segítségével.
 
Egy 2-es típusú diabéteszes betegnél, akinek a rágófunkcióját súlyosan károsította a foghiány, kezdetben 9,1-es vércukorszintet mértek. A beteg cumisüvegből táplálkozott és bébiételt evett. Négy hónappal azután, hogy megoldották a teljes szájat érintő, fogászati implantátummal támogatott fix restaurációt, az illető glükózszintje 7,8-ra, majd 18 hónap után 6,2-re csökkent.
 
Eskan szerint a kutatások kimutatták, hogy a vércukorszint mindössze 1 százalékos növekedése a cukorbetegek szív- és érrendszeri, vagy ischaemiás szívbetegségekből eredő elhalálozásának 40 százalékos növekedésével jár együtt.
 
Az egyéb szövődmények közé tartozik a vesebetegség, a szemkárosodás, a neuropátia és az egyszerű sebek, például vágások és hólyagok lassú gyógyulása.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.