2023. 05. 30. - 08:35

Fogászati implantátum - Így tervez mesterséges intelligencia segítségével a sebész

Fogászati implantátum - Így tervez mesterséges intelligencia segítségével a sebész

A fogászati implantátumoknak tökéletesnek kell lenniük, hogy valóban helyettesítsék valódi fogainkat. Ebben napjainkban már a mesterséges intelligencia és a kiterjesztett valóság is szerepet kap.

A fejlett technológiát manapság a fogászat sem nélkülözi. Alkalmazza az implantológia is: komoly szerepet játszik abban, hogy a fogászati implantátumok teljesen olyanok legyenek, mint igazi, elvesztett fogaink.
 
Cikkünk első felében e téren a mesterséges intelligencia és kiterjesztett valóság használatába adtunk bepillantást.
 
Érdemes azonban tudni azt is, hogy a mesterséges intelligencia és az AR (kibővített vagy kiterjesztett valóság) technológiák alkalmazása nemcsak a diagnózist és a kommunikációt, hanem az implantátum-tervezés módját is átformálja.
 
Mesterséges intelligencia - A különféle technológiák segítenek a fogászati implantátum helyes kialakításában
Mesterséges intelligencia - A különféle technológiák segítenek a fogászati implantátum helyes kialakításában
 
A HoloLens 2 vagy a Magic Leap 2 (Magic Leap) szemüveget viselő sebész a mesterséges intelligencia segítségével szegmentált és igazított fájlkészlet alapján képes megtervezni egy vagy több implantátum elhelyezését a megfelelő 3D pozícióban, dőlésszögben és mélységben, hologramok segítségével.
 
Alapvetően már nincs szükség az irányított implantációs műtétekhez szánt szoftver használatára: a sebész a HoloDentist alkalmazás által biztosított 3D-s könyvtárból húzza ki a kívánt rögzítőelemet, majd pozícionálja azt a csont holografikus modelljében.
 
Az orvos a holografikus modelleket is felnagyíthatja, olyan mértékben, hogy azok mérete megegyezzen a kezelővel - s ugyanez vonatkozik az implantátum hologramjára is.
 
Amikor ezen modellekben navigál, a sebész megdöntheti, elforgathatja és más módon is mozgathatja az implantátumot a csonthologramon belül.
 
A folyamatot más maszkok és hologramok is irányítják, amelyek be- vagy kikapcsolhatók a 3D tervezés során - például a fogak és a lágyrészek, vagy a megalkotott protézis.
 
Ez egy hiteles 3D tervezés, s nincs szükség hozzá irányított implantációs sebészeti szoftverre vagy hagyományos 2D radiográfiai metszetekre.
 
Gyors, intuitív és szórakoztató tervezést tesz lehetővé, drasztikusan csökkentve a költségeket. Az így megtervezett implantátum térbeli helyzetét a program a többi fájllal együtt elmenti és exportálja a műtéti útmutató megtervezéséhez, nyílt forráskódú szoftverben.
 
A következő jövőbeli fejlesztés keretében a szakemberek ezt a tervezést dinamikus implantációs navigációs rendszerbe integrálnák be.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.