2023. 05. 29. - 08:55

Hogyan használható a mesterséges intelligencia a fogászati implantátum tervezésében?

Hogyan használható a mesterséges intelligencia a fogászati implantátum tervezésében?

Mesterséges intelligencia és kiterjesztett valóság is részt vehet ma már a fogászati implantátumok tökéletes megtervezésében.

Nem újdonság, hogy a technológia ma már elterjedt a fogászatban is - ez alól az implantológia sem kivétel. Az intraorális- és arcszkennerek, a CBCT és a digitális kondilográfok lehetővé teszik, hogy a fogorvosok 3D-s képeket és videókat készítsenek a pácienseinkről - amelyek nemcsak a diagnózishoz, hanem a kezelés megtervezéséhez is hasznosak. Mondhatni, a páciens virtuálissá válik.
 
A közelmúltig azonban ezeket az információkat nehéz volt szegmentálni és összeállítani – ez  korlátozta a betegek virtualizációs folyamatát. A virtuális páciens megszerzése nehéz és költséges volt - időt és sok erőfeszítést igényelt, mivel a szegmentálás és az igazítás alapvetően manuális és kezelőfüggő.
 
Manapság azonban a mesterséges intelligencia jelenlétének köszönhetően használhatók felhő alapú szoftverek, amelyek képesek néhány perc alatt, igen alacsony költséggel visszaküldeni a klinikusnak a páciens teljes 3D fájlkészletét - az intraorális-, az arc és CBCT szkennelés alapján.
 
A mesterséges intelligencia a fogászati implantátum tervezésében is használható
A mesterséges intelligencia a fogászati implantátum tervezésében is használható
 
Az STL formátumú fájlok kiválóan igazodnak és szegmentálódnak, kiküszöbölve a kezelő esetleges hibáit.
 
Minden egyes fog a CBCT (gyökér) és az intraorális (korona) szkennelés tökéletes összeolvadásának, szegmentációjának és összehangolásának eredménye. A szegmentálás és az igazítás automatizált és egy, a mesterséges intelligencia alapját képező gépi tanulási folyamatnak köszönhető.
 
Mondhatni, igazi forradalomról van szó, mely a fogászat minden területén változásokat hoz, így például lehetséges a csontok számára valóban biztonságos 3D fogszabályozási elrendezés megtervezése, de a komplex protetikai esetek tervezése is.
 
Az implantológia terén a mesterséges intelligencia által támogatott szoftverek - például a Virtual Patient Creator (Relu) - lehetővé teszik diagnosztikai és tervezési készségek fejlesztését.
 
Kiemelendő a Virtual Patient Creator által feldolgozott STL formátumú 3D fájlok használata is, amely a modern virtuális valóság és a kiterjesztett valóság (AR) rendszerekkel kombinálva nyújt új lehetőségeket.
 
Valójában az MI támogatta szoftverekből származó összes fájl közvetlenül feltölthető a kifejezetten AR-hez tervezett alkalmazásokba, mint például a HoloDentist (FifthIngenium).
 
Ezeknek az alkalmazásoknak köszönhetően egy AR-eszköz, például a HoloLens 2 (Microsoft) viselésével a fogorvos megtekintheti a páciens holografikus 3D-s modelljeit és felhasználhatja azokat a helyes diagnózis felállításához, valamint a fogászati laboratóriummal, kollégákkal vagy páciensekkel történő kommunikációhoz - annak érdekében, hogy szemléltesse a kiválasztott kezelési tervet.
 
A cikket folytatjuk.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.