2019. 09. 05. - 10:35

Fogelszíneződés gyermekeknél – mi okozhatja?

Fogelszíneződés gyermekeknél – mi okozhatja?

A kisgyermekek tejfogai életük első pár évében fejlődnek ki. Meglepő lehet, ha azt vesszük észre: a elszíneződnek. Milyen színei lehetnek és mi válthatja ki ezeket?

Életünk első pár évében jelennek meg a tejfogaink. Sokként érhet bennünket, ha azt látjuk: gyermekünk foga máris elszíneződik.
 
Érdemes tudni, hogy ez valóban a babáknál is előfordul, s nem feltétlenül azért, mert rosszul ápoljuk a fogaikat.
 
Íme néhány ok, ami kiválthatja a fogelszíneződést a kicsiknél.
 
-Rossz szájhigiénia – avagy nem megfelelő fogmosás: ennek köszönhetően a baba fogain plakk gyűlik fel, s ez foltokat vált ki.
 
-Olyan vitaminokat, ásványi anyagokat adunk a gyermeknek, amely magas vastartalmú, s ez szintén oka lehet az elszíneződésnek.
 
-A tetraciklin antibiotikum szedése a terhesség vagy szoptatás ideje alatt összefüggésbe hozható a csecsemők elszíneződő fogaival.
 
A baba fogai is elszíneződhetnek - több okból is
A baba fogai is elszíneződhetnek - több okból
 
-Gyenge zománc (amely a fogakat védő réteg), genetikai rendellenesség vagy egyéb tényezők miatt.
 
-A fogban vagy az ínyben bekövetkezett sérülés.
 
Mely elszíneződések számítanak azonban normálisnak, s melyek miatt kell aggódnunk?
 
1.Fekete elszíneződés a gyermek fogán: egyetlen sötét fog azt jelezheti, hogy a gyermek foga vérzik, trauma vagy sérülés miatt. A fekete szín fluorózis jele is lehet, olyan állapot, melyet a túl sok fluorid okoz. Ha ez az elszíneződés az íny mellett mutatkozik meg, komoly szuvasodásra kell gondolni.
 
Fontos beszélni a problémáról a gyerekorvossal, vagy gyermekfogásszal, aki megfelelő kezelést ajánlhat.
 
2.Sárga foltok a gyermek fogán: ha a csemete foga sárgás elszíneződést mutat, nagy rá az esély, hogy nem ápoljuk megfelelően a baba fogait. A plakk-képződés ennek következménye lehet, s ebből kiindulva a szuvasodás is.
 
Amennyiben a baba fogain levő foltok zöldesek vagy sárgásak, hiperbilirubinémia is állhat a háttérben. Az állapot – amely veleszületett – arra utal, hogy a gyermeknek felesleges mennyiségű bilirubin van a vérében. Ha gyermek sárgasággal született, zöldes árnyalatú fogak is kialakulhatnak.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.